Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pet/ct scan en lymfeklierkanker

13 februari 2024 om 15.53
1434 x gelezen

Beste,
Ik heb sinds mei 2023 buikklachten en diverse onderzoeken gehad met als laatste een pet/ct scan in september 2023. Op pet is een licht verhoogd metabolisme te zien retroperitoneaal pre en para-aortisch beiderzijds en enkele lichte kliertjes in de hals beiderzijds en retropectoraal links. In pet verslag wordt opmerking geplaatst: aanwijzingen voor een laaggradig lymfoom?
Bij ct verslag staat samenvattend: geen pathologisch uitziende lymfeklieren. Arts gaf aan dat niet duidelijk is of licht verhoogd metabolisme ontsteking is of iets kwaadaardigs. 

1.Kunt u hier iets over zeggen?

2.Omdat ik buikpijn blijf houden kan ik pet/ct scan herhalen. Kunt u mij adviseren over hoeveel maanden ongeveer ik dat het beste kan doen? 

3. Klopt het dat vergrote lymfeklieren niet altijd zichtbaar zijn op ct scan ? Graag hoor ik van alvast heel erg bedankt

Antwoord

Beste Maan,  zonder de beelden is hier niet goed wat van te zeggen, maar in het algemeen kun je wel zeggen dat op de FDG PET scan soms lichte activiteit in lymfklieren gezien wordt. Soms in de oksel, of in de lies. Soms ook in de buik of in de nek, zoals bij u. Als dat niet hoog actief is, en de klieren zijn op de CT niet vergroot, dan kan het goed een normale variatie zijn, of een lichte ontstekingsreactie  waar je niks mee hoeft, en wat waarschijnlijk geen verklaring van de klachten is. 

Vergrote lymfklieren kun je meestal goed zien op een CT scan, dat is een beetje afhankelijk van de plaats. Het onderzoek herhalen is mogelijk, maar ik weet niet of dat iets anders gaat opleveren. Dat zou ik zeker met uw arts bespreken.  

Laatst bewerkt: 14/02/2024 - 10:33

Dank voor uw reactie. Zijn vergrote  lymfeklieren in de buik op de plaats waar bij mij licht verhoogde activiteit op pet scan is te zien moeilijk te zien ?

Arts heeft geadviseerd om pet ct scan te herhalen maar niet binnen 6 maanden. Ik kan/mag zelf aangeven wanneer dan precies. Kunt u  mij hierover adviseren? Ik maak mij zorgen dat ik indolente non hodgekin heb en wil van de ene kant graag weten of er iets veranderd is maar van de andere kant ook niet te snel herhalen omdat er dan misschien niets nieuws te zien is. 

Alvast heel erg bedankt 

Laatst bewerkt: 14/02/2024 - 20:34

Beste dr. Lavalaye,

Kunt u bovenstaande vragen nog beantwoorden?

Alvast heel erg bedankt

Mvg

Laatst bewerkt: 28/02/2024 - 10:47

Beste Maan, 

hier kan ik weinig over zeggen omdat ik de beelden niet kan zien. Met FDG PET zie je wel vaker iets actieve lymfklieren. Als die niet vergroot zijn kan dat goed iets aspecifieks zijn, geen klinische betekenis. Bij lage verdenking zou ik de scan niet per se herhalen. Misschien liever nog eens de oude scan opnieuw beoordelen, maar daar kan ik op afstand helaas weinig over zeggen. 

Laatst bewerkt: 06/03/2024 - 09:20

Beste,

Kleuren alle  soorten lymfomen aan bij een pet scan? Ook de indolente lymfomen? Kunt hier iets over zeggen? Alvast heel erg bedankt?

Laatst bewerkt: 07/06/2024 - 09:21

Beste Maan, 

de meeste lymfomen zijn actief bij FDG PET, maar het klopt dat sommige, indolente lymfomen weinig FDG opnemen en hierdoor slecht zichtbaar zijn. Je ziet dan meestal wel op de CT dat ze vergroot zijn. 

groeten Jules Lavalaye

Laatst bewerkt: 14/06/2024 - 13:47