Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Radioactief product en borstvoeding
Beste
Vorig jaar werd ik behandeld voor een melanocytoom. Ik moest toen een scan laten nemen om te onderzoeken of er andere verdachte zaken te vinden zouden zijn. Ze spoten me hiervoor een radioactief product in.
De verpleegster vertelde me dat ik na 8u terug bij mijn kinderen kon zijn, ik vroeg nog voor alle duidelijk ofdat ik hen kon knuffelen, bij hen mocht slapen,... Het antwoord was ja.
Ik besloot die nacht toch apart te slapen. Echter werd mijn dochter, op dat moment 2 jaar en 2 maand wakker en bleef maar huilen. Aangezien we ondertussen al bijna 14 uur verder waren dacht ik dat het wel oke was om er terug bij te kruipen. Ik had de eerste melk weggekolfd en mocht volgens de info terug borstvoeding geven dan. Mijn dochter heeft toen dus een lange tijd tegen mij gelegen.
Ik begrijp nog altijd niet goed waarom ik dat risico heb genomen op dat moment. In een roes van slaap, zorgen en vermoeidheid heb ik toen echt een verkeerde keuze genomen. De verpleegsters daar lieten het echt niet zo gevaarlijk uitschijnen dus ik voelde me redelijk gerustgesteld.
Toch maak ik me nu elke dag zorgen en voel ik me ongerust dat ik mijn dochter misschien besmet heb met radioactieve straling met de mogelijke gevolgen vandien. Dat zou ik mezelf nooit vergeven. Ik weet echt niet goed hoe ik hiermee moet omgaan. Ik besef dat ik hier nu ook niets meer aan kan doen...
Ik hoop dus op een soort van geruststelling, al vrees ik het antwoord te krijgen dat er altijd een risico zal zijn, al is het een hopelijk zeer klein risico.
Antwoord
Beste Kraanvogel,
ik snap dat u zich zorgen maakt maar dat is in dit geval echt niet nodig. De stoffen die gebruikt worden bij de nucleaire geneeskunde zijn licht radioactief. We werken met een lage dosis, die in korte tijd vervalt waarbij de straling niet meer aanwezig is. Ook worden veel van de stoffen uitgeplast waardoor ze nog sneller uit het lichaam verdwijnen.
We geven standaard richtlijnen mee om vlak na de scan afstand te houden van kinderen, maar na 14 uur is dat risico echt verwaarloosbaar. De meeste straling zat in uw lichaam, dat was al weinig gevaarlijk, en het geringe deel dat bij uw dochter terecht is gekomen is echt minimaal. U hoeft zich daar echt geen zorgen om te maken.
Goed dat u het even na vraagt, ik hoop u hiermee gerust te kunnen stellen.