Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Resultaten PET CT scan

15 september 2024 om 20.20
150 x gelezen

Beste Dr. Jules Lavalaye,

Mijn vader heeft onlangs een PET CT scan gehad. Hij heeft prostaatkanker, behandeling is active surveillance. Afgelopen vrijdag heeft hij een rapport ontvangen maar kan hier zelf niet veel uit opmaken. 

Zelf heb ik het rapport niet gezien maar naar zijn zeggen staat er wel veel op. Nu was dit een eerste PET CT scan. Hij heeft 26 september een afspraak met zijn uroloog maar ik maak me natuurlijk toch zorgen.

Vragen:

  1. Is het normaal dat er bij een eerste PET CT scan veel informatie wordt gegeven?
  2. Zijn alle bevindingen over het algemeen slecht nieuws? Of kunnen dat ook zaken zijn die iets of minder relevant zijn? M.a.w.: wordt alles wat gezien wordt gemeld maar kan dat ook niks hoeven betekenen? 
  3. Mijn vader heeft last van zijn rug met uitstraling naar 1 been, kan de oorzaak daarvan ook worden gezien als dat géén kanker zou zijn? De klachten gaan na verloop van tijd ook weer weg. Is dat een aanwijzing dat de klachten door iets anders dan een uitzaaiing worden veroorzaakt? 

Antwoord

beste, 

lastig om er zo iets over te zeggen, maa rik probeer wat toe te lichten. Bij active surveillance wordt niet standaard een PSMA PET gemaakt. het gaat dan vooral om activiteit in de tumor zelf. De kans op uitzaaiingen is klein. 2) Als het goed is noemt het verslag alle zichtbare activiteit en wordt in de conclusie vermeld hoe relevant dit is. De behandelend arts zal dat zeker met u bespreken. 3)  bij de PET scan zit altijd een CT, daarop kun je de wervelkolom beoordelen, en daarmee ook artrose/ slijtage. Dat kan mogelijk de rugpijn verklaren. Een hernia kun je hier niet goed op beoordelen, maar het kan dus goed zijn dat de rugklachten een andere oorzaak hebben. Hier zou ik zeker naar vragen. 

veel sterkte, 

groeten Jules Lavalaye

Laatst bewerkt: 16/09/2024 - 09:40

Dankuwel voor uw reactie. 

Is "zichtbare activiteit" altijd kanker of kunnen dat ook andere dingen zijn? 

 

Laatst bewerkt: 18/09/2024 - 14:48

Zichtbare activiteit kan zeker ook wat anders zijn, ook nieren en blaas zijn zichtbaar op de PSMA PET. Lymfklieren horen niet zichtbaar te zijn, maar heel weinig actief is wel mogelijk en is niet altijd tumor activiteit. 

groeten Jules Lavalaye

Laatst bewerkt: 24/09/2024 - 09:03

Wederom dank voor uw reactie! 

Nog een (hopelijk) laatste vraag 😄. Deze heeft niet alleen betrekking op PSMA PET maar PET CT in het algemeen.  Een PET-CT  vult elkaar aan qua beelden.  Kan het ook zo zijn dat een CT iets ziet maar dat PET daar niet op aanslaat? Worden in dat geval de bevindingen van alleen CT ook genoemd? 

Ik bedoel dus: kan een goedaardige long nodule door de CT worden gezien, waar PET niks mee doet en wordt die bevinding dan wel in de uitslag opgenomen (om later te laten onderzoeken)? 

Laatst bewerkt: 27/09/2024 - 00:18

prima hoor, deze vragen.  We maken altijd een CT bij de PET scan, meestal zonder röntgen contrast. Daar wordt ook een beoordeling van gemaakt. Bijvoorbeeld, een kleine long nodule kan op CT zichtbaar zijn, maar weinig of niet actief op PET. Dat kan omdat deze of te klein is of geen actieve tumorcellen bevat. 

groeten Jules Lavalaye

 

Laatst bewerkt: 27/09/2024 - 11:59

Toch weer 1 😉.. 

In 2008 is er blijkbaar één afwijking op een bot gezien (ik weet niet welke). Dat is nooit verteld en nu blijkt dat er ook geen verandering is bij die afwijking. Het zal dus wel goed zijn, maar wat voor iets kan dat dan zijn eigenlijk?  

Laatst bewerkt: 27/09/2024 - 14:42

Nog iets wat nu in mijn hoofd rondgaat (het houd me bezig). 

Als er drie punten zijn gezien, hoe wordt dan besloten dat die drie met elkaar te maken kunnen hebben? In theorie kun je iets anders in je rug hebben dan in je long, beide kwaadaardig of beide goedaardig. Het ene kan er ook al veel langer zijn dan het andere. Of wordt er over het algemeen gedacht dat de ene plek toch wel in verband moet staan met de andere?

Voorbeeld: 20 jaar geleden laatste PET CT. Nu lesie in de wervelkolom en in de long. 20 jaar geleden wel een andere afwijking in bot, waar niks mee gedaan is maar die is ook niet veranderd. Hoe weten we nu in de tussentijd wat er eerder bij is gekomen? Of doet dat niet ter zake?

Laatst bewerkt: 27/09/2024 - 23:41

dit is lastig beoordelen zo. Maar in het algemeen, we kijken naar alle eerdere onderzoeken en vergelijken die, of iets nieuw is, toegenomen of onveranderd. Samen met de kliniek, en met de uitkomsten van verschillende modaliteiten, PET, CT, MRI, maken we een verslag. Hierin wordt beschreven wat we zien, en daarna volgt een interpretatie, een conclusie. Die is niet 100% zeker, maar geeft aan wat de meest waarschijnlijke verklaring is van wat we zien.  Veel succes. 

groeten Jules Lavalaye 

Laatst bewerkt: 30/09/2024 - 16:09