Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Erge pijn rondom

26 november 2021 om 17.29
142 x gelezen

Hallo, bij mijn echtgenoot zijn van de rechter long de twee onderste kwabben weggenomen op 17 september dit jaar . Ondertussen heeft hij nog verschrikkelijk pijn helemaal rondom boven de buik waarbij hij niet zonder zware pijnstillers kan en zit er nog steeds ontsteking in het bloed te zien . Zouden het de ribben zijn die zo pijnlijk zijn ? 

Antwoord

Beste Pea,

Wat ontzettend naar om je partner te zien lijden.  

Als pijnstillers niet genoeg doen kan dat verschillende redenen hebben. 
bijvoorbeeld dat de dosering nog niet goed is, dan is ophogen van de dosering tot er voldoende effect is nodig. Hierbij hoort dan ook gekeken  worden naar de bijwerkingen.

Soms is het beter om over te stappen op een ander medicijn, bijvoorbeeld van oxycodon naar fentanyl, dit zijn allebei opioiden (morfine achtige middelen), toch zien we vaak dat het na een “switch” van medicatie de pijn meer dragelijk wordt. Zo zijn er meerdere stappen te bedenken. 

Soms als “gewone” pijnstillers niet goed helpen, bijvoorbeeld als er zenuwpijn is. Dan kunnen andere middelen voorgeschreven worden.  Gabapentine en pregabaline zijn daar voorbeelden van. 

Wat soms ook kan is dat er een pijnblokkade wordt gegeven. Door medicatie in te spuiten in de buurt van de zenuwen die pijn doorgeven, wordt dat doorgeven van pijn afgeremd. Daar zijn verschillende manieren voor. Dit wordt voornamelijk  door een pijnspecialist gedaan.

En dan zijn er ook nog niet medische interventies te bedenken die kunnen bijdragen aan de verlichting van pijn. Afleiding en ontspanning met muziek bijvoorbeeld kan helpen. Dat klinkt als het zo beschreven staat misschien een beetje raar, maar dit kan echt bijdragend zijn. Met muziek kunnen we (als we daarvan houden) makkelijker ontspannen en maken we  zelf  stoffen aan die pijnstillend werken.

Dit is allemaal heel kort beschreven. Wat voor uw man geschikt is via deze weg heel moeilijk in te schatten. Maar dat er nog mogelijkheden zijn om tot pijnverlichting te komen, dat denken we wel. Ons advies is om de klachten te bespreken met zijn behandelaar/ casemanager. En zo nodig te vragen of er in uw omgeving een pijncentrum/pijnpoli  is dat mee kan denken in uw persoonlijke situatie.

Is dit toch een beetje een antwoord op de vraag?

Met vriendelijke groet
Het Pijnteam

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46