Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Neuropatie benen
Beste lezer,
2020 in behandeling geweest voor baarmoederhalskanker (6x cisplatin, 25 bestraling, 4x brachy). Helaas is toen niet op de scan gezien dat er ook iets in de long zat. Ik ben recent gestart met de chemo carbo taxol icm bevacizumab (3 wekelijks schema). Bij de eerste keer ervoer ik al een zeer overheersende pijn in de gehele benen, hier gaf de specialist 3 aspirines icm nog iets voor een allergische reactie op de taxol (en als het niet afdoende is 4x1000mg paracetamol, echter doet dit helemaal niets). De verpleegkundig specialist zei echter dat ze direct dacht aan neuropathie omdat deze ook in ledematen voorkomt en niet enkel in handen/voeten/oren ed. Nu de tweede keer gehad en de gekregen medicatie voor de allergische reactie heeft weinig gedaan en ik heb weer pijn in kuiten/knieën/knieholten/bovenbenen/liezen/heupen en nu ook in de gewrichten van de vingers en bovenarm (rechts). Ik vroeg me af kan neuropatie in de gehele ledematen voorkomen? Is hier iets tegen in te nemen (pijnstilling, cacium/magnesium, pea supplementen lees ik bv) of is dit echt typisch een taxol allergische reactie en wat kan ik hier dan beter tegen nemen de volgende ronde? Ik kan er door heen maar heb zeker 4 dagen 24/7 pijnklachten (dag 3-6/7) waarvan 2x24/7 echt naar zijn. Ons ziekenhuis kent niet echt een casemanager en de specialist is behalve 1 maal in de 3 weken telefonisch niet erg goed bereiken, vandaar deze vraag.
Dank voor uw moeite
Mvg yessi
Antwoord
Beste Yessi,
Wat naar dat je nog meer behandelingen nodig hebt en daar dan ook nog eens pijn bij krijgt. Helaas kunnen we vanuit jou tekst niet concluderen of er wel of geen sprake is van neuropathische pijn. Dat is heel lastig via een tekst. Sorry.
Neuropathische pijn tijdens en na chemo therapie komt regelmatig voor. De chemo beschadigd de uiteinden lange zenuwvezels. Dat is waarom deze pijn meestal in de tenen en vingers begint. Helaas kan dit ook doorgaan in de armen en de benen. De meeste mensen ervaren dan veranderingen in gevoel, een dof /doof gevoel, tintelingen , branderigheid zijn veel gehoorde klachten. Meestal wordt de pijn als een uitstralende pijn beschreven.
Het aanpassen van de kuur kan soms voldoende zijn om de klachten te verminderen. Soms gaan de klachten na enkele weken tot maanden vanzelf over. Bij jou al na enkele dagen. Dit maakt het wat minder waarschijnlijk dat het neuropathische pijn is. Mogelijk zijn de pijnlijke dagen met het gebruik van een sterkere pijnstiller (morfineachtige) dragelijker te maken. Dit moet je uiteraard met je VS of specialist bespreken.
Als er wel wordt er wel gedacht dat er bij jou sprake is van neuropatische pijn dan kan bij aanhoudende pijnklachten andere medicatie helpen. Middelen zoals duloxetine, pregabaline en gabapentine (anti-epileptica) en amytriptyline en nortriptyline (antidepressiva) worden hiervoor ingezet. Deze middelen hebben net als alle andere medicijnen ook weer bijwerkingen. Dat kan weer een rede zijn dat mensen dit weer willen staken.
Als het pijnlijke oppervlak niet heel groot is kan er ook met lokale middelen zoals capsaicine creme of pleisters worden geprobeerd de pijn te verlichten. Dit is crème of pleister met hete peper. Een behandeling met hete peper, de zenuwuiteinden worden daarmee overprikkeld, waardoor ze zich terugtrekken inde huid en daarmee (tijdlijk ) geen pijn meer doorgeven.
Een manier om neuropathische pijn bij chemotherapie te voorkomen, is er helaas nog niet.
Is dit toch een beetje een antwoord op je vraag?
Heel veel sterkte
Het Pijnteam