Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pijn bij ontlasting

5 augustus 2022 om 12.32
118 x gelezen

Ik heb anuskanker en al gedurende een aantal weken vreselijke pijn bij ontlasting. Nu heb ik fentanyl smelttablet 100 microgram gekregen. Deze helpt redelijk tot goed. Wel blijft het een gepuzzel wanneer je hem inneemt. Ik krijg op dit moment nog geen bestraling en hou mijn hart vast voor de pijn tijdens de behandeling. Nu kan ik nergens vinden hoe lang de smelttablet werkt. Wel dat hij tussen de 5 min en 15 min begint te werken maar niet hoe lang dit aanhoudt. De arts en apotheek spreken elkaar tegen.

 

Groet,

Ingrid

Antwoord

Beste Ingrid

Wat een nare klacht , hopelijk wordt na de bestraling de pijn ook minder.
De  fentanyl smelt tabletten werken inderdaad redelijk  snel. Het pijnstillende effect  is meestal niet veel langer dan een uur.  Maar per persoon kan dit wel verschillen. Dat hangt af van verschillende factoren, bv hoe snel je lichaam medicijnen verwerkt. En ook dat kan in 1 mens van tijd tot verschillen. 
Dit soort pijnstillers zijn dus echt bedoeld voor snel opkomende kortdurende momenten van pijn. Zoals pijn bij ontlasten, het inschatten wanneer je  het moet innemen kan dan nog best lastig zijn.
Voor aanhoudende pijn of continue pijn zijn andere middelen meer geschikt.

maakt dit het wat duidelijker? 
 

Met vriendelijke groet,

Het Pijnteam 
 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor de reactie. Het is inderdaad nogal een  gepuzzel. Ik heb ook een fistel. Deze diet erg veel pijn na iets harder ontlasting. Deze pijn houdt vaak de held dag en nacht aan. Sinds vandaag gebruik ik Marcogol en hoop dat dit  gaat werken. Heeft u een idee wat tegen deze pijn helpt. 

Groetjes Ingrid

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Ingrid,

Het zo soepel mogelijk houden van de ontlasting is waarschijnlijk de beste optie. En daarnaast  het schoon en droog houden. Maar daar kan je arts of verpleegkundige/case manager nog beter antwoord  op geven. Op deze website staan ook uitleg en tips maar niet zozeer over pijn.

https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/niet-meer-beter-worden/licham…

Voor continue pijn kan paracetamol 3xdd 1000 mg  verlichting geven en als dt onvoldoende effectief is , kunt u met uw  arts  bespreken of een NSAID (ontstekingsremmende pijnstiller) voor u geschikt is. Als dit niet kan of ook niet helpt, dan kun je denken aan  de eerder genoemde langwerkende opioiden/morfine achtige.  Deze middelen zorgen helaas voor een trage darmwerking en is het dus  weer heel belangrijk dat u zorgt dat de ontlasting zacht blijft. 

Bespreek alstublieft met uw arts of casemanager/oncologie verpleegkundige, wat in uw geval het beste is. Samen kijken naar de voor en nadelen.

Heel veel sterkte
Het Pijnteam

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46