Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pijn van uitzaaiingen,welke pijnstiller?

Hallo,

Ik heb de volgende vraag,het gaat over mijn man.

Hij heeft uitgezaaide prostaatkanker en is zogezegd uitbehandeld in het ziekenhuis en overgedragen aan de huisarts.De pijn die hij heeft is van een uitzaaiing op L5, met uitstraling en uitval vanaf heup tot knie met ernstige pijn bij staan en lopen.Twee maanden lang zijn we aan het uitzoeken wat voor hem de juiste pijnstilling is en nog steeds is er eigenlijk niets wat echt helpt of voldoende verlicht,begonnen met Fentanyl pleisters,2x 50 en 1 x 12 samen met Oramorph druppels en voor doorbraakpijn bij bepaalde bewegingen de neusspray.De werking van de neusspray was erg langzaam.Vervolgens overgestapt naar een morfinepompje,deze was in 1e instantie te hoog afgesteld, waardoor mijn man niet meer aanspreekbaar was,is toen verlaagd met de mogelijkheid tot een extra dosis voor de doorbraakpijn.

Tot op heden,na 4 weken vanaf het begin met de morfinepomp is de pijnstilling eigenlijk niet voldoende, met name de doorbraakpijn bij bewegen, en bij het gebruik van de extra dosis raakt mijn man geagiteerd en verward, terwijl de pijn niet zakt.

Ik zou graag weten wat nu te doen,de huisarts stelt dat dit het enige is voor hem en dat de morfine dan maar hoger ingesteld moet worden.

Hoor graag van u,

J.

 

Antwoord

Goedendag,

Wat naar om te horen dat  uw man zoveel pijn ervaart. Het is niet eenvoudig om vanaf hier een goed antwoord te geven, omdat we niet het hele verhaal kennen.  We weten dus niet  wat wel en niet kan in het specifieke geval van uw man.

Maar soms als opioiden (morfineachtigen) niet goed werken kunnen andere pijnstillers, wel helpen. De richtlijnen geven aan dat de ontstekingsremmende pijnstillers (NSIADs) kunnen worden overgeslagen bij pijn bij kanker, maar soms geven we ze toch en blijken ze wel te helpen.  Ook is het soms zo dat als er sprake is van veel angst of stress dat pijn niet zo goed reageert op pijnmedicatie. in dat geval is het de de kunst om te proberen of daar wat aan te doen is. Niet gemakkelijk want deze emoties zijn uiteraard ook heel invoelbaar.Maar soms is aandacht voor deze emoties al helpend. ER zijn ook medicijnen die helpen te ontspannen.
Bij zenuwpijn zijn andere middelen soms helpend. Bv pregabaline of gabapentine.
 En soms is het mogelijk om een pijnspecialist te vragen om een  pijnblokkade te plaatsen. Maar….. wat er voor uw man geschikt is dat kunnen we vanaf hier dus echt niet beoordelen. Blijf zo goed mogelijk aangeven bij de behandelaar dat er nog pijn is en probeer goed te omschrijven hoe dit voelt.

Heel veel sterkte, voor  u en uw man.
Het Pijnteam

Laatst bewerkt: 18/03/2023 - 11:57

Hartelijk dank voor uw reactie,ik ga het voorstellen bij de arts.

Met vriendelijke groet,

J

Laatst bewerkt: 18/03/2023 - 12:54