Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pijnbestrijding bij NEC wanneer 'uitbehandeld'-alternatieven ipv morfine?
Hallo, graag ontvangen wij advies en/of richting voor mijn broer, 64, bij wie begin april NEC geconstateerd werd, met tumoren in lever en alvleesklier (aanvankelijk gereduceerd, lever daarna weer toegenomen), lokatie haard niet duidelijk. Na drie zeer zware chemo sessie in AVL kregen we vorige week 'uitbehandeld' te horen vanwege o.a. uitzaaiingen in wervel/bot. De pijn is hevig, vandaar dat met name morfine wordt toegediend. Wat een teleurstelling en nu? Mijn broer, nu thuis, heeft aan zijn twee zussen (onder wie ik) gevraagd namens hem informatie in te winnen mbt eventuele alternatieven om kanker te stabilizeren/pijn te verminderen. Concrete vraag mbt pijn die we ook aan de oncoloog en team gesteld hebben (hun reactie gaf helaas onvoldoende informatie) is de volgende.
Het verminderen van pijn essentieel. Wat is de ervaring met cannabis en eventuele andere alternatieven ipv of als aanvulling op morfine? Welke arts/welk instituut kunnen wij hierover het best benaderen?
Alvast veel dank voor uw aandacht en advies, hartelijke groet, Antonia
Antwoord
Beste Antonia,
Wat een nare berichten hebben jullie gekregen.
Behandelingen die bijdragen aan comfort gaan altijd door, helaas kan het wel zoeken zijn.
Vanaf deze plek is helaas geen persoonlijk advies te geven. Het hangt o.a. af van de soort pijn en wat al is geprobeerd en wat daarbij effectief was en wat de bijwerkingen waren.
Veelal bij pijn tgv van kanker word er op een gegeven moment wel een opioïd/morfineachtige pijnstiller gestart. Vaak een langwerkende middel en daarnaast een kort, maar sneller werkend middel. (pillen,drank, pleisters zijn voorbeelden).
Als pijn heel hevig is dan wordt er vaak gestart met een morfine pomp, waarmee sneller een effectieve dosering gevonden kan worden. En zodra dat duidelijk is er weer wordt omgerekend naar bv een Fentanylpleister, als dat prettiger is.
In laatste fase van leven wordt zo’n pomp ook vaak gebruikt. ( maar het betekend dus niet dat als een pompje wordt aangeboden dat iemand dan ook in laatste fase is)
Cannabis wordt ook wel gebruikt ter pijnbestrijdingen, het wordt voor zover hier bekend, niet vergoed. Ook dit middel heeft bijwerkingen, het is verstandig om met de behandelaar e.e.a te bespreken. Via de Transvaal apotheek, https://www.transvaalapotheek.nl/cannabis/ is meer informatie te vinden.
In verschillende ziekenhuizen werken pijn en of palliatieve teams die bereid zijn om mee te denken. De Huisarts wordt vaak ondersteunt door gespecialiseerde (oncologie/ palliatieve) verpleegkundigen van de thuiszorg, die ook kunnen meedenken over welke instanties in uw omgeving inzetbaar zijn.
Is dit enigszins ondersteunend?
Met vriendelijke groet
Het pijnteam.