Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pijnbestrijding longkanker

Hallo,

Ik heb al eerder een vraag gesteld over pijnbestrijding voor mijn moeder met uitgezaaide longkanker. Ondertussen wordt ze behandeld door een pijnteam. Echter hebben wij onze vraagtekens over de medicijnen die ze haar voorschrijven. Anderhalve week heeft ze bijna een week in het ziekenhuis gelegen vanwege hevige pijn, voornamelijk in de buik. Mijn moeder bleek helemaal verstopt te zitten dus heeft ze meerdere clysmas gehad. De buik voelt nu weer soepel, echter de pijn blijft. Toen ze daar kwam zijn ze begonnen met het toedienen van norttripiline. De dag erna kreeg ze ook methadon. Ze merkte nog niks en de dag daarna hebben ze besloten om een morfinepomp aan te sluiten. Met de methadon zijn ze toen gestopt omdat ze zeiden dat ze teveel in 1 keer krijgt. De pijn is nog steeds heftig maar vorige week vrijdag mocht ze naar huis met een stappenplan voor als ze doorbraak pijn zou krijgen. Ze krijgt nu via de pomp elke uur 2 en een halve mg morfine. Ze krijgt ook norttripiline, daarvan weet ik niet hoeveel. Als ze weer doorbraak pijn krijgt mag ze een bolus morfine van 7 mg. Als dat na 2 uur niet geholpen heeft mag ze een paracetamol zetpil van 1000 mg en na een uur een naproxen zetpil. Als dat niet geholpen heeft moet ze na een uur die stappen weer herhalen. De pijn is nog steeds heel sterk aanwezig. Het morfine team van de thuiszorg gaf aan dat de dosis morfine aan de lage kant is. Wij hadden eerder ook aan het pijnteam gevraagd of misschien een pijnblokkade mogelijk is en hun gaven aan dat dat alleen bij zenuwpijn kan en dat dat voor in de bovenbuik is en mijn moeder pijn heeft in de onderbuik. Vandaag hebben ze gebeld om te vragen hoe het ging. Mijn moeder gaf aan dat ze nog steeds heel veel pijn heeft en wou dat de morfine omhoog ging. Dat wouden hun niet doen omdat het volgens hun nu ineens toch wel zenuwpijn is en nu verhogen ze de norttripiline. Het enige wat ik daarvan weet is dat die voor de nacht is verhoogd naar 25 mg.

Wij vragen ons echt wanhopig af of er niet meer is om mijn moeder te helpen tegen die pijn. Is het mogelijk om dit probleem met een ander pijnteam te bespreken? Is er toevallig een gespecialiseerde pijnteam die veel verstand hebben van dit soort pijn? Zijn er andere medicijnen die misschien eventueel nog geprobeerd kunnen worden?

Met vriendelijke groet,

Carolien 

Antwoord

Beste Carolien,

Wat verdrietig om te lezen dat uw moeder zoveel pijn blijft houden.Helaas is het niet mogelijk om vanaf hier echt iets zinnigs over het beleid te zeggen. Vragen om een “second opinion” mag altijd. Er is niet een specifiek team wat we kunnen adviseren.Als we het goed begrijpen is de huisarts ook betrokken? Misschien is het een idee om aan hem/haar te vragen om hierover mee te denken?

Met vriendelijke groet
Het Pijnteam

Laatst bewerkt: 27/03/2024 - 16:34