Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
SPOED vraag: Schaamlipkanker 96-jarige moeder - zeer hoge neuropatische pijnen in het gebied!
Bij mijn moeder is in 2017 Lychen Sclerosus geconstateerd en toen is dit operatief verwijderd. Nu in febr/maart 2021 is dit op ander plekje teruggekomen: Plaveiselcelcarcinoom 3 cm. Omdat haar conditie verzwakt was, durfde men een operatie niet aan. Daarvoor in de plaats is gekozen voor palliatieve bestraling om enigszins de pijn te beteugelen. In tegendeel ... de pijn is na ruim 5 weken na bestraling alleen maar erger geworden en ik als dochter ten einde raad en wanhopig: het is niet meer om aan te zien om iemand zo te zien creperen en te zien kreunen van de pijn ( als een aangeschoten dier lijdt zij aan zeer hoge neuropatische pijnen in het aangedane gebied en haar buitenste schaamlippen en het perineum is enorm gezwollen incl liezen ). Crèmes zoals Lidocaïne en Gabapentine 6% bieden geen soelaas. Ik moet telkenmale om de 3 uur 200 Mcgram Fentanyl ( Abstral ) toedienen ( van 40o Mcgram ging zij trippen ) en zij heeft om de drie dagen een Fentanyl pleister van 5o Mcgram; daarbij 6 x p dag 1000 milligram Paracetamol en haar reguliere medicijnen. Ik voel mij intussen een gifmengster. Nachtenlang en ook tussendoor overdag kermt zij en schreeuwt zij het uit van de pijn. Ik heb echt het gevoel dat de jonge huisarts het ook niet meer weet. In opdracht v mij heeft zij een pijnpoli gebeld, maar ze komt niet verder dan een voorstel van een morfine pompje ( waarvan ik op deze site van een jonge vrouw gelezen had dat zelfs morfine niet hielp, maar slechts een internist / pijnpoli die haar de juiste dosering pijn pleisters bezorgde ). WAT KAN IK DOEN? Svp ... laat een van de professionals mij alsjeblieft een advies geven. Afz dochter mevr Radeloos
Antwoord
Beste mw. Radeloos,
Wat een naar bericht, een dierbare zo te zien lijden.
Een passend antwoord is niet eenvoudig via dit platform. We kennen niet voldoende van uw moeder om een passend medicatie advies te geven. Het is goed dat u contact heeft met een pijncentrum. Het starten van een morfine pomp kan helpen om wat sneller de meest effectieve dosering te vinden. Het effect van ophogen van een fentanylpleister laat vaak wat langer op zich wachten.
Bij neuropathische pijn wordt er vaker gabapantine voorgeschreven. Dit kan ook via een een pil. Ook hierbij duurt het vaak wat langer voor er pijnstillend effect optreedt. Daarbij geeft orale medicatie bijwerkingen, die moeten worden meegenomen in de overweging om dit middel te starten. Dus of dit voor uw moeder geschikt is , is via deze weg helaas niet te zeggen.
We wensen u en uw moeder heel veel sterkte.
Met vriendelijke groet,
Het Pijnteam.