Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

welke medicijnen bij doorbraakpijn

Welke medicijnen kan je het beste gebruiken bij doorbraakpijn? Mijn vrouw heeft onbehandelbare darmkanker en gebruikt Fentanyl 12 mg pleister, maar heeft regelmatig diverse pijnklachten. De huisarts stelt voor morfinesulfaat, maar zij heeft eerder oramorph gebruikt en zij heeft geen zin om de rest van haar nog korte leven als een zombie door te brengen. Graag uw mening!

Antwoord

Beste George75,

Er zijn verschillende opties voor doorbraakpijn. Dit zijn net als de oramorph, morfine- achtige middelen.
Er zijn middelen voor snel opkomende pijn, die relatief kort aanhoudt. Die werken redelijk snel, het effect op de pijn houdt hierbij relatief kort aan. Ongeveer een uur. Fentanyl smelt is daarvan een voorbeeld. 
Morfinedrank is een voorbeeld van een middel dat  iet langer nodige heeft en langer aanhoudt, met deze middelen kun je wat makkelijker bij sturen als de pijn wat langzamer opkomt of als je weet dat je bij bepaalde handelingen veel pijn ervaart.(bv wassen en aankleden).

Dat ze eerder bijwerkingen heeft gehad van de oramorph hoeft niet te betekenen dat ze nu opnieuw deze klachten zal ervaren. Vaak went ons lijf aan deze middelen, dus als ze al een poosje Fentanyl heeft zou het kunnen dat ze er nu minder last van zal ervaren.
Maar als het prettiger voelt om een ander middel te proberen dan kan dat wel. Kortwerkende oxycodon=oxynorm bijvoorbeeld. 
Wat voor uw partner het gaat werken en welk middel voor haar de minste bijwerkingen geeft, kunnen we helaas niet vooraf voorspellen. Uw huisarts weet beter wat wel en niet geschikt is, hij kent haar en haar ziekte proces.

Ons advies; blijf in gesprek met de huisarts, die komt langs en kent jullie.Vertel wat jullie zorgen zijn en probeer zo goed mogelijk uit leggen wat ze voelt.

Vanaf afstand is het niet te zeggen wat de beste optie is helaas. Is uw vraag toch enigzins beantwoord?

Heel veel sterkte
het pijnteam.
 

Laatst bewerkt: 17/04/2023 - 08:09

Dag Pijnteam, bedankt voor jullie uitgebreide reactie. wij zullen het verder met de huisarts bespreken, dat hebben wij al gedaan via e-consult, maar zij werkt maar op 2 dagen in de week en langskomen schijnt in onze plattelandsgemeente lastig te zijn; de reisafstanden zijn dan té lang.

Vriendelijke groet, George

Laatst bewerkt: 18/04/2023 - 09:25

Medicijn is inmiddels aangepast naar snel kort werkend fentanyl neusspray naast de fentanyl pleister. Mijn vrouw zit helaas tegen de laatste fase aan; daarover is wel duidelijkheid met de huisarts. Bedankt voor uw steun! George

Laatst bewerkt: 19/04/2023 - 12:47

Inmiddels weer een poos verder heeft mijn vrouw tramadol, fentanyl pleisters en oramorph geprobeerd tegen de pijn; de laatst weken oxycodon 10 mg 2 x p.r. en af en toe een snel werkende. nu 2 x 2 oxycodon 10 mg  en een enkele keer 1 snel werkende en metoclopramide 3 x dgs tegen misselijkhjheid. De pijn is dan draaglijker, maar de bijwerkingen zoals misselijk, overgeven, moe, veel slapen e.d. zijn erg vervelend. Is dat normaal in einde van de palliatieve fase?  Mijn vrouw krijgt eens in de 3 à 4 weken bloedtransfusie, haar Hb is dan onder 6; zij verdraagt geen ijzerinfuus. Mijn vrouw is nog niet zo ziek, dat zij de pijp aan maarten wil geven; is er een alternatief voor oxycodon retard met minder bijwerkingen? Een morfinepompje is ook een heel gedoe begrijpen wij. De huisarts is  hier ook bij betrokken, maar jullie mening stel ik zeer op prijs; de oncoloog doet, ook tijdens de dagopname voor bloedtransfusie nog steeds NIETS! hij zegt niet eens gedag (maar dat is een ander verhaal) Vriendelijke Groet, George.

Laatst bewerkt: 09/11/2023 - 15:08

Beste George,

Het is inderdaad al een tijd geleden dat u de eerste vraag stelde. We hopen dat het ondanks alles ook een waardevolle tijd is. 

Misselijkheid en slaperigheid  kunnen  bijwerkingen zijn van opioioden. Maar helaas komt met name de vermoeidheid ook veel voor in de latere fases van leven. We lezen dat uw vrouw inmiddels verschillende opioiden heeft gebruikt.  Werd ze van allen even misselijk? Of was er misschien een bij welke dat minder was?  Het is niet goed vooraf te voorspellen van welk middel iemand minder bijwerkingen ervaart. Dat is bij iedereen anders.

Het “ gedoe” van een morfine pomp, zit hem vooral in het feit dat je eraan vast zit en dus mee moet nemen overal waar je gaat. Maar de meeste zijn wel schappelijk van formaat, niet zwaar en eenvoudig in gebruik. Daarnaast ben je wat meer afhankelijk van zorgverleners, die moeten de medicijnen wisselen (als het op raakt) en het toedieningssysteem  verzorgen en verwisselen. Maar ook dat kan fijn zijn omdat je dan regelmatig iemand ziet, bij wie je terecht kunt met vragen. Een groot voordeel kan zijn dat met zo’n pompje je snel en eenvoudig wat extra medicatie kan toedienen wat ook wat sneller werkt dan een pil of capsule. Omdat zo’n pompje goed beveiligd is kan uw vrouw dat zelf doen, daar hoeft dus geen zorgverlener voor te komen.

We hopen dat dit antwoord een beetje steunt.

Met vriendelijke groet, het pijnteam.

 

Laatst bewerkt: 11/11/2023 - 09:31

Goedendag Pijnteam,

Welke medicijnen niet voor misselijkheid zorgden weet ik niet precies, volgens mij allemaal. De reactie op de morfinepomp is verhelderend; wij zullen dat voorleggen aan onze huisarts, of misschien wel onze nieuwe (oude) huisarts, want de parttime beschikbaarheid van onze huisarts en het ontbreken van back-up zint ons helemaal niet en is in deze palliatieve, bijna terminale fase toch wel erg onhandig.

Bedankt voor jullie reactie!

Vriendelijke groet, George

 

Laatst bewerkt: 16/11/2023 - 11:52

Sterkte, een goed steun netwerk is zeker helpend.  Informeren bij thuiszorg organisaties in uw omgeving kan ook helpen 

Laatst bewerkt: 18/11/2023 - 11:20