Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

2 jaar geleden prostaatectomie (verwijderd).

12 februari 2023 om 11.46
400 x gelezen

Na de operatie was er een verwaarloosbaar klein recidief. PSA schommelde afgelopen jaar, maar lijkt nu over periode van 1,5 jaar opgelopen te zijn van 0,1 naar 0,3.  In laatste jaar 0,2, toen half jaar 0,1, toen 0,2 en nu net 0,3, maar voel nu ook laatste maanden af en toe pijn in lies en schaamstreek.

Arts geeft aan op psa tabel dat het goedaardig of kwaadaardig prostaatweefsel zijn, maar dat is schijnbaar niet aantoonbaar te maken met een onderzoek, omdat het vermoedelijk toch niet te zien is.

Nu preventief bestralen voelt voor mij dan ook als schieten op iets wat je niet weet of het kwaad kan. M.i. wordt er ook lichtzinnig gedacht over de evt. effecten na bestraling.

Weet niet of dit nog van belang is, maar ij droge zaadlozing komt in latste half jaar na oplopende psa, soms glinsterend zaadvocht (zaadblaasjes zijn niet verwijderd) mee (net als bij "geil" worden).

Direct bestralen voelt ergens niet goed. Lees ik op internet dan zie ik nader onderzoek:

- PET-CT scan 18F-choline

- Endorectale MRI

maar ook qua behandeling zie ik meer mogelijkheden dan direct bestralen bijv.

- robotgestuurde bestraling cyberknife

- Cryo ablatie, waarbij kankercel bevroren wordt.

Als ik dan ook nog bedenk dat ik al maanden bij tijd en wijle pijn soms pijn in mijn liesstreek / urineleiders voel, denk ik soms komt de psa verhoging misschien daar van door bijv. prostaat- of blaas ontsteking .

Kortom: Wat is er mogelijk om aan te tonen c.q. uit te sluiten na prostaatverwijdering wat mogelijk de oorzaak is van deze psa verhoging

Mvg en op voorhand bedankt voor uw antwoord 

Antwoord

Beste Mijnheer,

Een bij herhaling toenemend PSA na een operatieve behandeling wijst op het terugkeren van de kwaadaardigheid.  Bij u neemt het PSA heel langzaam toe, en het is zo laag dat een PSMA-PET CT dit meestal niet kan aantonen. Als u gericht bent op een behandeling, kunt U afwachten en bij verdere stijging een scan laten maken. Als er een specifiek plekje is, dan is een vorm van bestraling de meest gebruikelijke. Beeldgestuurde bestraling lijkt daarbij het meest gerichte resultaat op te leveren. Cryo therapie wordt daarvoor niet gebruikt. Ook een endoMRI zal naar alle waarschijnlijkheid geen soelaas bieden: een mogelijk recidief is te klein of kan ook op een heel andere plaats zitten dan daar waar geopereerd is. 

Ik vrees dat u nog even geduld moet hebben totdat het PSA weer hoger is, om dan in overleg met uw behandelaar te besluiten een scan te laten maken. Ik begrijp dat dit spannend is, maar het heeft weinig zin verder naar andere mogelijkheden te zoeken momenteel. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 20/02/2023 - 12:59