Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Aan de Heer Chris Bangma

6 januari 2020 om 15.21
270 x gelezen

Ik Anneke partner van Hans die sinds 2018 uitgezaaiide prostaatkanker in het bekken heeft.Ik weet nog dat we bij de uroloog 4 opties kregen en natuurlijk zouden we gaan voor opereren wantja dat voelde toch beter .Maar het zat ons niet mee Hans was niet meer operabel en zou 35 bestralingen en Zoladex als (antie hormoontherapie)krijgen.En zo zijn we in 2020 nog steeds bezig met Zoladex wat wel een goed resultaat opleverd.Hans heeft van de Zoladex erg veel last niet normaal of een beetje het is het hele pakket.Vermoeidheid(logisch)verhoogde bloeddruk chloresterol suiker te hoog,zenuwpijnen handen en voeten ,last van darmen en blaas en tot niks meer in staat ,werkelijk alles hebben we nagevraagd en gevraagd om hulp maar we lopen vast .Hebben onze vaste casemanager die ons echt wel begeleid maar Hans reageerd extreem ,de artsen zeggen stoppen is geen optie dus al met al vindt ik dit als partnerzijnde echt heftig.Nu begint hij zelf bang te worden van zijn eigen lichaam hij kent zichzelf niet meer.En zegt zelf als leven niet meer leven is wat stelt het allemaal dan nog voor.Hierbij is nu ook geestelijke hulp ingezet.Maar mijn vraag is waarom is er zo weinig bekend en weinig voorlichting over het middel Zoladex naar mijn idee schieten ze toch tekort om hier toch de patienten over in te lichten(al weet ik dat heel veel mensen weinig bijwerkingen er varen.Ondanks dat mijn man revalideert en alles pakt wat ie aankan voelt ie zich heel slecht.Begrijp ook wel na 40 jaar werken en nooit ziek zijn dat dit heel veel inleveren is.Maar heeft U voir ons mischien nog een optie die wij mischien over het hoofd hebben gezien of wat meer informatie over de bijwerkingen of een kliniek die de bijwerkingen dragelijker maken .Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste Anneke, dank voor je mail, het probleem is helder, en Hans heeft vervelend genoeg veel bijwerkingen van de Zoladex therapie. Deze therapie is als ondersteuning gebruikt voor de radiotherapie, en verlaagt het Testosteron gehalte in het lichaam. Veel radiotherapeuten geven tegenwoordig een dergelijke therapie met een beperktere duur. Standaard was voorheen 3 jaar (als resultaat van een eerste grote studie met goede uitkomsten), maar dat is op basis van nieuwere onderzoeken nu veelal verkort tot anderhalf jaar. Dat zou bij Hans ruimte geven om de Zoladex te stoppen, en het terugkeren van een normaal testosteron niveau af te wachten. Ik schreef daar eerder een antwoord over op een vraag van een patient, dat kun je mogelijk nalezen op deze site van Kanker.nl in het bericht van 16 december 2019 (…careloo..). In overleg met het behandelteam kan overwogen worden een beetje Testosteron per pleister te geven, zodat de heftige klachten eerder voorbij gaan. Het testosteron gehalte in bloed kan dan regelmatig gecontroleerd worden, samen met de andere merkstoffen zoals het PSA.

Veel sterkte.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46