Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Aanvullende testosteron en Bipolaire Androgeentherapie
Goedemorgen professor Bangma,
Na de hormoonbehandelingen waar ik in april en mei 2023 mee ben gestopt, is mijn testosteron productie nog steeds om zeep. Zo zeer zelfs dat ik minder testosteron heb als tijdens de behandelingen. Ik ervaar daar ook last van met vermoeidheid. Er is mij ooit testosteron suppletie aangeboden, maar ik zag daar destijds geen voordeel in. Nu de psa weer stijgt, recent van 3,29 naar 8,48 in drie maanden, lijkt de reactiviteit op testosteron verlaging definitief voorbij. Testosteron suppletie zou dan een optie kunnen zijn om mijn kwaliteit van leven te verhogen. Ik heb daar navraag naar gedaan bij de Androskliniek. Daar werd ik gewezen op de mogelijkheid van Bipolaire Androgeentherapie. Ik denk dat dit voor mij nu een uitgelezen kans is om dit in te zetten. In theorie zouden de kankercellen maximale receptoren ontwikkeld hebben, waardoor de behandeling effect heeft.
Hoe staat u hier in en welke onderzoekers zijn hier mee bezig?
Met vriendelijke groet,
Antwoord
beste Mijnheer, excuus voor het lange wachten, ik zag dat mijn antwoord niet gepubliceerd was.
De bipolaire androgeen therapie heeft betrekking op het idee dat de antennes van de cel die te maken hebben met de androgeen stimulatie (testosteron en zo) van de stofwisseling gebruikt worden voor bepaalde medicijnen tegen prostaatkanker. Als die antennes maar in grote overvloed aanwezig zijn, dan kunnen die medicijnen via die Androgeen Receptor goed binnendringen. Echter, na de androgeen deprivatie therapie (de testosteron-stop-) van diverse hormoontherapieen worden deze antennes (de AR) juist verminderd in aantal . Het idee van de groep uit Hopkins (Baltimore) is nu dat door het aantal van die AR-receptoren tijdelijk te vermeerderen met testosteron, ze weer meer mogelijkheden bieden voor de tweede lijn medicijnen die gegeven kunnen worden na de hormoontherapie die niet meer werkt. In proefdieren lijkt dit te werken, en in twee studies bij patienten met hormoon-resistente prostaatkanker zonder symptomen in de USA is er niet aangetoond dat die korte testosteronstimulatie ongewenste effecten heeft in de zin van tumorstimulatie en ongewenste groei. En dat een middel als enzalutamide goed toegediend kon worden met het effect dat de PSA meer daalde dan in de vergelijkende patientengroep zonder de testosteron-gift. Nu zijn dit twee beperkte en kortdurende studies (onder de naam COMBAT en TRANSFORMER), dus is het laatste hierover nog niet gezegd, en weten we nog niet welke patienten hiervoor specifiek in aanmerking komen. Als je belangstelling hiervoor hebt, dan wordt het aangeraden dit uitsluitend in studieverband te doen. In Nederland is dat naar mijn weten nog niet mogelijk.
Ik hoop dat u dit verder helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma