Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Angst voor uitslag

Ik ben 56 jaar. Eind november is tijdens een routine onderzoek een psa van 6.39 vastgesteld. Vorige week een MRI gehad waarna deze week de bevindingen; verdachte plek zichtbaar, ook zichtbaar met echografie en voelbaar. Begin februari volgt een biopsie. Hoewel ik mezelf fit voel en verder geen klachten heb maak ik toch me behoorlijk veel zorgen. Welliswaar is de psa waarde niet extreem hoog maar vooral icm mijn leeftijd zit me dat niet lekker. 

Antwoord

Beste Mijnheer, ik begrijp dat u zich zorgen maakt. De eerste stap om daar vermindering in te brengen zal de uitslag van uw biopsie zijn. Daar zal moeten blijken of er sprake is van kwaadaardigheid of niet, en in welke mate. Hopelijk wordt er niets bedreigends gevonden. In dat geval maakt u met uw uroloog afspraken wanneer wederom een controle te krijgen. Als u specfieke vragen heeft hoor ik ze graag.

Veel sterkte.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Inmiddels de uitslag van de biopsie gekregen. Prostaatkanker gleason score 3+4 beperkt tot de prostaat. Keuze die nu voorligt is operatie, uitwendige bestraling of brachytherapie. Gezien mijn leeftijd en het forse risico op erectiestoornis bij opereren ben ik geneigd om te kiezen voor brachytherapie. Echter ben ik bang dat, mocht na verloop van tijd de prostaatkanker onverhoopt terugkeren, goede behandelopties niet meer mogelijk zijn. Als ik het goed begrepen heb is bestralen niet meer mogelijk en is opereren ook geen optie.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Kleine update, radioloog is van mening dat lymfeklieren ook verwijderd moeten worden voor onderzoek. Keuze is nu lymfeklieren verwijderen en daarna starten met een behandeling of prostaatverwijdering en tijdens operatie direct omliggende lymfeklieren verwijderen voor onderzoek. Vreemd is dat ik overal lees dat operatief verwijderen van de prostaat alleen gebeurd indien er geen sprake is van uitzaaiingen. Is er een reden waarom in mijn geval beiden in één handeling gebeurd?(MRI van prostaat liet geen afwijkingen van de nabijgelegen lymfeklieren zien). 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof.Chris Bangma.

Beste Mijnheer, de visie dat het weghalen van de prostaat geen zin meer heeft als er uitzaaiingen zijn ligt iets genuanceerder tegenwoordig. Bij het bestaan van uitzaaiingen naar botten of andere organen is dat inderdaad nog de algemene mening, maar bij kleine uitzaaiingen naar lymfeklieren in de directe omgeving van de prostaat ligt dat momenteel  anders. Een aantal patiënten heeft daar toch voordeel van op lange termijn, en dat is de reden om soms een advies te geven de lymfeklieren allemaal weg te halen. Bij u kunnen er microscopische uitzaaiingen zijn die niet gezien worden op de MRI. Ik hoop dat dit antwoord geeft op uw vraag. Vriendelijke groeten, Prof Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46