Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Anuspijn bij prostaat kanker

4 april 2023 om 17.14
1090 x gelezen

Goedendag,

op 04-01-23 kreeg ik de uitval van een bloedonderzoek dat ik een hoge psa waarde heb, nl van 143.  . De 

de huisarts heeft mij direct doorgestuurd naar een uroloog. Na onderzoek is er kort daarna een pt-ct gemaakt, waarop duidelijk te zien was/is dat ik uitgezaaide prostaat kanker heb met uitzaaiingen in de botten, lymfen en wat spelde kopje richting de longen. Op 10-2-23 kreeg ik thuis een hormoon preparaat Lucrin toegediend.  Vandaag 04-04-23 bloedtest gedaan met een psa waarde van nu 64

tot op heden geen plasprobleem of pijn, maar sinds twee dagen gelden heb ik heftige rectumpijn(anijs), moeite met ontlasting en constante drang en druk. Vandaag even met heftige pijn een klein beetje ontlasting. Voor de pijn heb ik gisteravond en vandaag paracetamol.1000mg met Diclfenac 50mg gebruikt voor verlichting. Einde april heb ik een afspraak met de oncoloog , wel of geen chemo erbij. Ik ben er geen voorstander ervan. Vrage: 1. Wat is wijsheid? Een anus onderzoek aanvragen? Een second opinion? Is chemo de enige oplossing hiervoor? Ik voel me verder goed, heb genoeg energie, ik val wel om onverklaarbare reden wel af, de afgelopen periode 7 kg. Heel graag zie ik uw reactie tegemoet.

met vriendelijke groet,

Humphrey ( 75 jaar)

Antwoord

Beste Mijnheer, goed om te zien dat u reageert op de testosteron-stop, uw PSA daalt. De nu nieuw ontstane pijn in de anus kan te maken hebben met de groei van uw prostaatkanker, en uw uroloog zal door het rectaal onderzoek een indruk hebben over de invloed van de prostaat op de darmwand. Het is aan te raden daar deze week contact over te hebben met de uroloog of de oncologieverpleegkundige. Indien het onverklaarbaar is, dan zal een kijk- onderzoek van het laatste deel van de darm mogelijk aangewezen zijn. Maar ook andere oorzaken van pijn aan de anus dienen uitgesloten te worden, en de uroloog zal daarvoor mogelijk de expertise van de chirurg inroepen. Pas als het duidelijk is wat de oorzaak is kan een behandelplan aangepast worden.

Ik hoop dat dit helpt. Sterkte en vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 05/04/2023 - 13:22

 Goedendag,

Hartelijk dank voor uw reactie en advies. was zeer waardevol-ik heb inderdaad contact opgenomen met de oncologie verpleegkundige.

Er is eerst een check geweest op Covid-19(neg) en of blaasontsteking(neg). Daarna moest ik me melden bij de SEH. Reden: de nacht ervoor (04:00)had ik een temp. van 38.8 en heb niet gebeld naar de spoedlijn (was niet verstandig) , maar ik heb een paracetamol 1000mg ingenomen. SEH aangekomen>Na grondig onderzoek met palpatie op de SEH,was de conclusie: Acute prostatitus. Dus opname met als medicatie beleid antibioticum -infuus-Ceftriaxon, 2g 1dd1 iv. was verder niet ziek, geen braken of diarree, geen malaise, wel pijnlijk bij platliggen. De volgende dag smiddags mocht ik naar huis met orale medicatie Ceftraxion 500mg voor 14 dagen. eind april moet ik naar de oncoloog om te beslissen welke chemotherapie wordt toegediend. vraag en advies voor mij:Is het middel Darolutamide Plus ADT, in mijn geval misschien het beste?  mijn uitslag  van de uroloog is: uitgebreide afstand metastasen va Prostaat CA --conclusie: T3-4 GI 5+5=10 (SUSP 5) NxMx prostaatcarcinoom, iPSA143.

Bijvoorbaat hartelijk dank voor uw tijd. Humphrey

Laatst bewerkt: 11/04/2023 - 15:47

Beste Mijnheer, goed dat uw acute probleem verbeterd is. U vraagt of de toevoeging van darolutamide aan uw al ingezette hormoonbehandeling kan bijdragen aan het onderdrukken van de uitzaaiingen. Mogelijk wel, maar het is moeilijk weer te geven bij wie en hoe lang. Het middel blokkeert de receptoren voor testosteron-achtige stoffen die in uw lichaam, bijvoorbeeld door de bijnier, gemaakt worden. 

Veel succes, vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 17/04/2023 - 09:47