Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Bestaan er criteria voor het toedienen van de botversterker zometa
Geachte prof. Bangma, beste Chris,
Mijn naam is Antoon, nu 78 jaar oud. Ik schrijf een blog op kanker.nl onder het pseudoniem "ahg"
Sinds 7 maart 2022 weet ik dat ik palliatief prostaatkankerpatiënt ben. De kanker is in het volledige skelet uitgezaaid.
Ik ben bijzonder blij met de behandeling van mijn urologe en mijn oncologe in het Helmondse Elkerliek ziekenhuis.
Na de chemokuur ben ik tot juli 2023 met het hormoon Leuproreline (een implantaat per 12 weken in de vetlaag van de buikwand) met goed succes behandeld. Vanaf juni - juli 2023 werd duidelijk dat de werking van alleen leuproreline onvoldoende was. De PSA-waarde nam sindsdien steeds verder en versneld toe. De behandeling voldeet niet langer. Sinds 9 weken is aan de leuproreline het hormoon abirateron toegevoegd. Elke ochtend om 7.15 u slik ik nu 2x 500 mg abirateron in tabletvorm.
Vanaf augustus 2022 krijg ik naast de hormonen per infuus ook om de 12 weken de botversterker zometa toegediend.
Over het toedienen van die botversterker zometa gaat mijn vraag.
Ik merk, na de toediening ervan, gedurende vier /vijf dagen dat mijn lichaam echt reageert. Uitstralend vanuit de onderrug en de beide heupen naar de benen is er een, overigens goed te dragen, pijngevoel en bovendien is er 's morgens bij de gymoefeningen zeker ook bij de nekwervels een duidelijke reactie merkbaar. Bij het draaien van mijn hoofd kraakt het een dag of tien zodanig dat mijn vrouw dat op enkele meters afstand goed kan horen. Kortom: na het zometa infuus gebeurt er echt wat in mijn lichaam.
Ik heb mijn urologe en mijn oncologe gevraagd hoe er bepaalt wordt hoeveel zometa moet worden toegediend en hoe vaak zometa moet worden toegediend.
Het antwoord luidt dan dat het een ervaringskwestie is en dat ik daar vertrouwen in moet hebben.
Tja; aan vertrouwen in mijn behandelaars ontbreekt het me echt niet maar ik vraag me, als oud universitair techniekdocent, af of er mogelijk betere, onafhankelijke, criteria zijn om te bepalen hoeveel en hoe vaak zometa moet worden toegediend.
Bij voorbaat dank voor Uw inzet, met vriendelijke groeten, Antoon
Antwoord
Beste Mijnheer, u stelt een interessante vraag. Botdichtheid wordt gemeten met scans die een waarde toekennen aan de mate van osteoporose. De scans worden meestal gemaakt alvorens een langdurig gebruik van hormonale therapie (testosteron-stop) te starten. Aan de hand daarvan wordt een advies gegeven over het gebruik van calcium en vitamine D, of over de middelen die u gebruikt zoals Zometa. Men zou het effect daarvan kunnen evalueren met een herhaalde scan, maar dat is in de praktijk geen routine. U kunt uw behandelaar daar wel om vragen. De uroloog roept veelal de hulp in van een internist, de oncoloog zal het meestal zelf beoordelen.
Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Geachte prof. Bangma, beste Chris,
Dank voor Uw antwoord.
De scans waar U naar verwijst zijn bij mij inderdaad zowel voorafgaand aan de hormonale behandeling als daarna elke zes maanden ter controle gemaakt.
Ik gebruik dagelijks een calcium kauwtablet. Kortom: er wordt heel goed voor mij gezorgd!
Met vriendelijke groeten, Antoon