Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Beste prof. Bangma, Wat is uw mening over intracapsulaire orchidectomie uit voorzorg om uitzaaiingen te voorkomen bij een PSA van 10 of meer ? Vergelijkbaar met borst-amputatie uit voorzorg voor latere borstkanker ?
Wat is uw mening over intracapsulaire orchidectomie ?, als voorzorg tegen het uitzaaien van prostaatkanker (PSA 10 ) (
Antwoord
Beste Mijnheer,
De vergelijking van prostaatkanker met borstkanker dringt zich vaak op omdat het de meest voorkomende tumoren zijn bij mannen respectievelijk vrouwen, en omdat ze gevoelig zijn voor de manipulatie met hormonale middelen. Maar daar houdt het wel op. De amputatie van de borstklier is volledig anders dan de 'amputatie' van de teelbal. Er is bij prostaatkanker geen genetische afwijking die een zodanig hoog risico geeft op de ontwikkeling van prostaatkanker dat je preventief de prostaat wegneemt of het testosteron stopt . Die ingrepen brengen namelijk beide veel bijwerkingen met zich mee. In geval van een aanwezige prostaatkanker is een testosteron stop, al dan niet door een chirurgische handeling zoals een subcapsulaire orchidectomie, een krachtig middel om de bestaande kankercellen af te remmen. Echter, het afremmen kan op elk moment van de ziekte, en daarom lijkt het beter te zijn dat te doen op het moment dat uitzaaiingen sterk groeien of klachten geven. Daarmee verleng je de periode waarin je vrij van de bijwerkingen bent. De testosteron stop remt ongetwijfeld ook de uitgroei van microscopische uitzaaiingen, en zal dus preventief zijn in het zichtbaar laten worden van groeiende metastasen. Maar het is onbekend of het mechanisme van uitzaaiing vanuit de tumor in de prostaat ook verstoord wordt. Het duurt dus langer voordat uitzaaiingen onderkend worden, maar het voorkomt het niet (voor zover wij weten). Al die tijd (en dat kan heel lang zijn) worden wel de bijwerkingen van de testosteron stop ondervonden.
U merkt het al: ik kan geen langdurige testosteron stop aanraden ter onderdrukking van de groei van eventueel aanwezige micrometastasen.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Geachte heer Bangma,
Bedankt voor de zeer uitgebreide reactie. Het is mij nu duidelijker wat de afwegingen kunnen zijn.
met vr. groet, Jan