Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Bestraling keuze

27 november 2019 om 09.44
208 x gelezen

Beste heer Chris Bangma,

Bij mij is, juni 2019,  integrale kwaadaardige prostaat- en uitwendige kanker (zaadblaasjes) geconstateerd (PSA=67). 14 van de 15 biopten uit prostaat kwaadaardige kankercellen. Geen verdere uitzaaiingen geconstateerd met MRI-, CT- en bot scan.
Bij verwijdering van de lies lymfeklieren is 1 op de 12 biopten uitzaaiing geconstateerd.
Gezien mijn leeftijd (63) is het behandelplan van de uroloog: 
- Pamorelin om het half jaar (gestart 30 sept jl)
- Agressieve bestraling (start januari 2020)

Tijdens gesprek met radiotherapeut kwam enige discussie betreft de keuze van de agressieve bestraling behandeling gezien de bijwerkingen en daarop volgend de kwaliteit van leven.
Ik heb vervolgens een PET PSMA scan laten doen, deze liet geen uitzaaiingen zien.
In de regel is dan de keuze op een agressieve bestraling. 
Mijn vraag is; kunt u meegaan in deze keuze?

Met vriendelijke groeten

Klaas Prijs

 

Antwoord

Beste Klaas,

Uit de beschreven gegevens maak ik op dat er in je prostaat een forse tumor is ontdekt, die doorgroeit naar de zaadblaasjes. Er zijn bij aanvankelijke beeldvorming geen uitzaaiingen ontdekt. Dat zou aanleiding geven tot een bestraling van de prostaat, mogelijk met tijdelijke blokkade van het testosteron (hormoontherapie), zoals bij jou ingezet met Pamorelin. Nu vertel je dat er in de lies, dus aan de bovenkant van het been, een lymfeklier is geconstateerd (mogelijk voelde je een knobbel daar?), en dat die geanalyseerd is. Daar komt een uitzaaiing uit. Ik begrijp niet goed waarom daar dan biopten uit genomen zijn. Kan het zijn dat je een operatie hebt ondergaan waarbij uit de buik lymfeklieren rondom de prostaat verwijderd zijn, waarin van de 12 er 1 kankercellen bevatte? Als dat het geval is, dan is de gekozen behandeling ook volgens de nieuwste inzichten. Daarbij is gevonden dat levenslange therapie met de testosteron blokkade voordeel zou bieden boven een tijdelijke behandeling. Als evenwel de kwaliteit van leven belemmerd wordt door de hormoontherapie, dan is er reden om na verloop van tijd weer te bespreken met je behandelaar of de Pamorelin gestopt kan worden.

Veel sterkte

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Chris Bangma, goedemiddag

Idd ik heb een lymfklier operatie ondergaan, waarbij 1 lymfeklieruitzaaiing is geconstateerd. Daar deze verwijderd is en er verder geen uitzaaiingen geconstateerd zijn middels scans (CT, MRI en PET PMSA) gaat de uroloog ervan uit dat de behandeling gezien wordt als genezend uiteraard mits er geen  microscopische uitzaaiingen zijn.

De behandeling wordt nu:
- 2-3 jaar Pamorelin om het half jaar (gestart 30 sept jl)
- Agressieve bestraling (start januari 2020)

Omdat de bestraling agressief is en de kans op bijwerkingen (incontinentie, diarree) op de duur aanwezig is, vraag ik mij af of een mindere bestraling met monitoren van de PSA hier niet op zijn plaats is.

Met vriendelijke groeten

_Klaas 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Klaas,

Uit de gegevens aangeleverd kan ik geen oordeel geven over de agressiviteit van de tumor, maar gewoonlijk is het optreden van een lymfeklier uitzaaiing wel een argument om de volledige behandeling te volgen, en daar niet geringschattend over te doen. Het oordeel is genomen door een behandelteam van specialisten, er is niet over 1 nacht ijs gegaan. U moet daar vertrouwen in hebben, of indien u toch twijfels houdt, een tweede mening vragen elders met alle aanwezige gegevens. Dat is heel normaal om te vragen aan uw behandelteam, en zij kunnen dan ook goed aangeven waar u een eventuele tweede mening zou kunnen krijgen.

Veel sterkte me het vervolg. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46