Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Bicalalumide en/of bestraling

Geachte heer Bangma,

In 2018 is bij mij de diagnose prostaatkanker gesteld. De PSA was destijds 8 , de gleasonscore 4+3= 7. Er is toen bestraling geadviseerd, maar wegens mogelijk te verwachten bijwerkingen zag ik hier toen van af en vroeg om een andere behandeling, bijvoorbeeld met medicijnen. Sindsdien gebruik ik op voorschrift Bicalutamide 50 mg. De PSA is sindsdien wat gedaald en ik heb geen bijzondere lichamelijke klachten. De enige klacht die ik de laatste tijd heb is een toenemende penisatrofie. Ik weet niet of dit veroorzaakt wordt door het medicijn.

Is het raadzaam met Bicalutamide door te gaan ? En om daarnaast misschien te vragen om een nieuw aanvullend onderzoek? Inmiddels denk ik namelijk positiever over eventuele bestraling, als dat nodig is.

Graag uw advies. Bij voorbaat dank.

Nikolai

 

 

Antwoord

Beste mijnheer, ik denk dat het verstandig is nog eens met de behandelaar te spreken. Het eindeloos blijven gebruiken van bicalutamide is niet zonder bijeffecten, en de door u benoemde penisatrofie kan daar mee samenhangen, zo ook de vermindering van lustgevoelens en erecties. De ontwikkelingen van de radiotherapie zijn de afgelopen decennia steeds doorgegaan, waardoor de stralingsbundels minder strooistraling in de omgeving leveren. Dus ook minder bijwerkingen. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 12/07/2023 - 09:47

Geachte heer Bangma,

Nog bedankt voor uw eerdere reactie.

Inmiddels is mijn PSA helaas flink gestegen en zijn via een pet-scan uitzaaiingen vastgesteld. Ik krijg sinds kort  Hormoonbehandeling met Suprefact implantaat (driemaandelijks).

Nu echter een nieuwe periode van drie maanden aanbreekt blikt dat Suprefact niet verkrijgbaar is. Tenminste bij mijn ziekenhuisapotheek. Voorgesteld wordt ter vervanging Zoladex implantaat te gebruiken. Ik vraag mij af of dit een probleem kan leveren. Zoladex bevat namelijk gosereline, terwijl Suprefact als werkzame stof busereline heeft.

Kunt u mij advies geven? Graag zou ik willen doorgaan met Suprefact. Weet u of dit middel elders verkrijgbaar is?

Met vriendelijke groet,

Nikolai

 

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 06/11/2023 - 19:55

Beste Mijnheer, uw apotheker weet het beste waar schaarse middelen te verkrijgen zijn. Gewoonlijk hebben de behandelaars geen bezwaar tegen het uitwisselen van beide medicamenten tegen elkaar. Uiteraard moet de behandelaar het medicament voorschrijven. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 12/11/2023 - 21:48