Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
bloed in sperma
Geachte heer
Hopelijk kunt u mij geruststellen/ adviseren. Ik ben 70 en begin november zag ik bloed in sperma. (na binnen enkele uren 2x mastuberen) Na ongeveer 14 dagen was het weer normaal. Ik las op internet dat als het bloed na zoń 14 dagen is verdwenen dat er dan geen reden is tot ongerustheid. Ik schrok echter van een verhaal in de Telegraaf van afgelopen donderdag waarin iemand -nadat bloed in sperma was verdwenen- toch prostaatkanker kreeg en achteraf toch een onderzoek (PSA) had moeten laten doen..
Mijn vraag is nu: moet ik mij dan toch zorgen maken? Ik heb liever geen zin in onnodige vervelende onderzoeken en vind het ook lastig om tegen mijn partner te zeggen wat de reden is dat ik zo ineens naar de huisarts zou moeten.
Dank alvaste
Dutronc
Antwoord
Geachte Mijnheer,
Het is inderdaad schrikken als je merkt dat er bloed in het sperma zit. Een bloeding kan helder rood zijn, dan duidt het op vers bloed. Na verloop van tijd wordt het wat donkerder met elke zaadlozing. Er is een aanzienlijk aantal mannen met een licht vergrootte prostaat die deze klacht hebben. Zeker als de klacht zich herhaalt, dan kan de uroloog een middel voorschrijft om de prostaat wat kleiner te maken. Daarom komt het ook bij de groep van de iets oudere mannen vaker voor. Echter: dat doet prostaatkanker ook. Bloed bij het sperma is dus niet noodzakelijkerwijs een klacht van prostaatkanker, maar als je het verder onderzoekt dan zitten er ook mannen met prostaatkanker bij.
Uw vraag of er sprake is van prostaatkanker moet eigenlijk los gekoppeld worden van het bloedverlies. Als u vanwege allerlei redenen geen aanleiding zag om zich voorheen op prostaatkanker te laten onderzoeken, dan is er nu nauwelijks een extra reden of risico. Het kon ook zijn dat u zich nu pas bewust wordt van de vraag, en u overweegt u te laten screenen. De Nederlandse studie naar de waarde van het prostaatkanker screening heeft opgeleverd dat het niet veel zin heeft om na je 70ste jaar actief naar kanker op zoek te gaan. Veel mannen doen dat toch nog omdat ze in een zeer goede conditie zijn en verwachten heel oud te worden. De discussie met uw huisarts is een afweging tussen voor en nadelen van deze vroegdetectie. Maar indien het bloedverlies aanhoudt, en er zijn andere klachten zoals plasklachten, dan is een bezoek aan uw huisarts aan te raden. U kunt dat dan ook prima beargumenteren naar derden toe.
Ik hoop dat u hiermee op weg geholpen bent. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Geachte heer Bangma
Eind december was u zo vriendelijk om mij te antwoorden. Ik heb daarop bij de huisarts bloed laten onderzoeken op PSA en andere diversen, die waren allemaal prima. Geen aanleiding dus om verder iets te doen. Echter dit weekend ontdekte ik enkele druppels bloed in mijn ondergoed. Verder geen klachten. Zou het kunnen dat dit nog een nasleep is van het bloed in mijn sperma of moet ik nu toch mij zorgen maken?
Hartelijk dank alvast voor uw gewaardeerde antwoord
Dutronc
Beste mijnheer,
Het lijkt mij eerder een herhaling van bloedverlies dan van een nasleep. Meldt het wel aan uw huisarts, en overweeg samen om een uroloog in consult te vragen. Wel fijn dat de controles goed waren.
vriendelijke groeten, Chris Bangma