Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Bloed in urine bij prostaatkanker
Ik heb sinds 2jaar uitgezaaide prostaatkanker met alleen enkele uitzaaiingen in het linker bekken. Gleason 9. Heb geen (pijn) klachten. Na een jaar Zoladex injecties ging PSA stijgen naar 14. November 2022 begonnen met enzalutamide en tot nu toe zonder bijwerkingen. PSA gezakt naar 7,4. Bloedwaarden binnen de referentienormen m.u.v. AF voor de eerste keer 176. Verder per kwartaal bisfosfonaat infuus. Eerder had ik soms wat bloed in urine en dat duurde dan zo'n 10 dagen en was licht rosé. Vrij snel na gebruik enzalutamide kreeg ik meer bloed in de urine van donker tot licht rood. Naar de mening va de oncoloog komt het bloed van de prostaat door groei van de tumor. Ik zie nu bij elke plasbeurt dat er eerst wat bloed komt en daarna de urine die roodkleurig is. Het geeft mij een zeer ongemakkelijk gevoel. Bij de laatste bloedmeting 7 maart jl. was de hemoglobinewaarde 8,7 en was zelfs 0,3 hoger dan 2 maanden daarvoor.
Vraag; Kan de enzalutamide een oorzaak zijn van de bloedtoename in de urine. In de bijsluiter is opgenomen dat macrocopische hematurie kan voorkomen?
Antwoord
Beste Mijnheer, ik kan mij uw ongemakkelijke gevoel voorstellen. De bloedvaatjes in uw prostaat zijn kennelijk nogal kwetsbaar. Gewoonlijk wordt hiervoor een medicament gegeven dat de prostaat wat kleiner maakt, maar u heeft al enzalutamide en zoladex, dus die verkleining is al maximaal opgetreden. Verder heeft uw behandelaar-uroloog naar ik aanneem gecontroleerd dat het bloed niet ergens anders van afkomstig is. En dat er geen sprake is van bloedingsneiging. Bij ernstig bloedverlies kan de prostaat behandeld worden met een dosis radiotherapie, of kan er via een TURP operatie wat weefsel van binnenuit weggehaald worden of dichtgebrand. Ik vermoed niet dat de enzalutamide zelf de oorzaak is van het bloedverlies.
Ik hoop dat u dit helpt, vriendelijke groeten, Chris Bangmaaar
Mijnheer Bangma,
Bedankt voor uw reactie.
Ik ben onder behandeling van de oncoloog en zij heeft geen nader onderzoek laten doen naar de herkomst van het bloed in de urine omdat zij er vanuit gaat dat dit afkomstig is van de prostaat. Opvallend is dat bij de plasbeurt eerst wat donkerkleurig bloed komt en daarna de urinestroom die ook gekleurd is. Een enkele dag is het bloed minimaal aanwezig. Ik heb in 2004 een brachybehandeling gehad met 35 externe bestralingen. Ik vraag mij af of een nieuwe bestraling dan nog mogelijk of wenselijk is. Ik drink gemiddeld zo'n 2 liter vocht per dag.
Beste mijnheer, ofschoon de bestraling in 2004 lang geleden is, is meestal een tweede behandeling op dezelfde plaats niet mogelijk, omdat die resulteert in meer schade aan bloedvaten. De radiotherapeut kan dit het beste inschatten, omdat deze de dosis van de eerdere bestraling kan berekenen. Ik denk dat er nogal wat terughoudendheid zal bestaan voor een eventuele tweede bestraling. Daarom zal de optie van zo nodig dichtbranden eerder gekozen worden.
Sterkte met het beloop. Vriendelijke groeten, Chris Bangma