Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

chemo en kreatinine

27 november 2019 om 09.27
2691 x gelezen

Goedemorgen,

Het gaat over mijn vader (69jaar en woont in buienland). 3 maanden geleden is prostaatkanker met  uitzaaiingen naar de botten ontdekt. Zijn gleason-score 4+5=9, psa waarde was 161,9. Twee maanden geleden begonnen met eligard 7,5 en chemotherapie docetaxel (totaal 6 chemo's). Na 1 chemokuur (september) is zijn psa waarde gedaald naar 17,7 en na tweede chemo( oktober) 6,7.  

Twee weken geleden heeft arts per direct chemotherapie stopgezet omdat zijn kreatinine te hoog is 194 en dat kan leiden tot nier uitval. Zijn kreatinine waarde moet laag en dan kunnen ze verder met de chemotherapie. Na het stoppen van chemo psa-waarde is naar 10,6 gestegen.

Mijn vraag is: wat zijn de behandelingen tegen de hoge kreatinine en de stopzetten van chemo mag da zo? is het niet gevaarlijk?  Zijn er andere behandelingen die kunnen helpen?

sorry er zijn zo veel vragen en dat alles is heel nieuw en zenuwslopend.... en sorry voor de taalfouten.

met vriendelijke groet,

Tamara

Antwoord

Beste Tamara, wat moeilijk  voor je dat je vader zo op afstand woont, dat werpt natuurlijk veel vragen op omdat je ook niet met de behandelend arts kunt spreken.

Het kreatinine gehalte in het bloed is een maat voor de functie van de nieren. De nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen uit het bloed verwijderd worden. Als de nieren niet voldoende werken, dan hopen afvalstoffen zich op, en ook het kreatinine, en uiteindelijk valt daarmee niet te leven. Er kunnen veel oorzaken zijn van gebrekkige werking van de nieren. De artsen moeten daar verder naar kijken, en proberen een oplossing te vinden. Omdat de oncoloog aangeeft dat de chemotherapie tijdelijk gestopt moet worden, is kennelijk het idee dat door de slechte nierwerking de chemotherapie teveel ophoopt in het lichaam. Dat kan voor andere organen een probleem vormen, ze kunnen minder gaan werken, en ook kunnen de bijwerkingen van de chemotherapie heviger worden. Het is geen probleem dat de therapie tijdelijk stopt totdat het onderliggende nierprobleem opgelost is. Het is goed om te zien dat je vader een goede reactie had op de eerste twee kuren. Het PSA is nu een klein beetje gestegen, en mogelijk kijkt het team van behandelaars dan ook naar eventuele alternatieve medicijnen als ze vinden dat de chemotherapie permanent moet stoppen.

Veel sterkte

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46