Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

correlatie vasectomie en prostaatkanker

30 augustus 2024 om 12.45
144 x gelezen

Geachte heer Bangma,

Ik overweeg een vasectomie te ondergaan. Op thuisarts.nl staat duidelijk dat een vasectomie de kans op prostaatkanker niet doet toenemen. Mijn uroloog zei bij de intake ook dat een dergelijk verband is uitgesloten. Toch wist zij niet duidelijk te verklaren waarom in sommige onderzoeken, zoals in een grootschalig Deens onderzoek uit 2019, er wel degelijk een verhoogde kans op prostaatkanker is gevonden onder mannen die een vasectomie hebben gehad. 

Ik voel me hierdoor wat onzeker over de ingreep. Een verhoogde kans op kanker is het me niet waard. Daarom benader ik u voor een soort 'second opinion'. Deelt u de overtuiging dat een vasectomie de kans op prostaatkanker niet verhoogt en kunt u misschien verklaren waarom sommige onderzoeken anders uitwijzen? 

Vriendelijke groet en dank u wel alvast

Antwoord

Beste mijnheer, een interessante vraag, maar grotendeels alleen van wetenschappelijk belang, met weinig practische gevolgen. In een grote verzamelde analyse van meer dan 16 miljoen mannen (2022, Baboudjian) werd waargenomen dat er weliswaar een lichte samenhang bestond tussen vasectomie en prostaatkanker, maar dat die samenhang erg klein was. Belangrijk is dat er geen verband bleek te bestaan tussen de groep van mannen die gescreened waren op basis van PSA enerzijds, en relevante kanker anderzijds. Dat zou betekenen dat er na vasectomie wel een verband is met laag risico kanker, maar niet met kanker waaraan je behandeld dient te worden of aan overlijdt. 

Dat is allemaal opvallend, en vooral omdat er geen verklaring voor gevonden is (uw uroloog had gelijk). Het is niet 'logisch', en daarom wordt er voorzichtig mee omgegaan om adviezen over te geven, want ook een advies om juist geen vasectomie te ondergaan kan foutief zijn. Omdat de kans in absolute zin bijna nul is, wordt dit onverklaarbare statistische verschijnsel geaccepteerd, en alleen vermeld. Dat is natuurlijk verwarrend als je moet besluiten tot een vasectomie. Voor u geldt waarschijnlijk dat het voordeel van de vasectomie vele malen groter is dan het eventuele aanwezig zijn van een minieme kans op prostaatkanker.

Ik hoop dat u uw besluitvorming hiermee kunt ondersteunen. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 06/09/2024 - 08:02