Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Dutasteride: Wel of niet

28 december 2021 om 09.17
1794 x gelezen

Beste Prof. Bangma,

Ik heb een nieuwe uroloog die mij dutasteride heeft voorgeschreven ivm urineretentie en zwakke plasstraal. Overigens was dat al tijdens eerdere testen vastgesteld, maar de uroloog die mij toen behandelde vond daarin blijkbaar geen reden om naast de tamsulosine en betmiga mij aanvullende medicatie voor te schrijven. Op de website van Farmacotherapeutisch kompas heb ik bijwerkingen/gevolgen  voor de prostaat gelezen, die mij terughoudend maken om met de inname van dutasteride te beginnen. Het liefst zou ik het willen vermijden en een desobstructieve behandeling krijgen. Ik heb gediagnosticeerd prostaatkanker, pirads 4, 5 biopten rechts positief, 10% Gleason score 3+4=7 en overigens  Gleason 3+3=6.Het prostaatvolume is 69 ml, waardoor inwendige bestraling voor mij niet geschikt is, evenals RALP wegens reële kans op positieve snijvlakken vanwege een tumor in de apex rond de urethra. Als actieve behandeling is voor mij derhalve alleen externe bestraling met desobstructie geschikt. Vooralsnog wordt de ontwikkeling van de kanker gevolgd met active surveillance. M.b.t. AS is mijn zorg dat dutasteride het volgen van de tumor twijfelachtig maakt.  O.a. Farmaco-therapeutisch Kompas noemt halvering PSA, incidentie lager van detectie kanker door biopsies, grotere incidentie van hoogwaardige prostaatkanker, geen behandeling met aanwezigheid van prostaatkanker.

Ik vraag me af wat nu? Toch dutasteride gaan innemen,  niet innemen en zoeken naar zorginstituut elders die mijn obstructie wil behandelen (bijv. green laser, Holep), of beginnen met externe bestraling want dan is er wel een snellere planning voor desobstructie middels TURP. (vanwege mijn keuze voor AS is er geen reden voor snellere planning en bedraagt de wachttijd meer dan een jaar.)

Gaarne Uw gewaardeerde reactie,Vriendelijke Groeten, KBacon.

 

 

Antwoord

Geachte mijnheer Bacon, er gaan een heleboel afwegingen gepaard aan een uiteindelijke handelwijze. Uw behandelaars hebben daarover een completer beeld dan ik heb. U hebt besloten tot active surveillance, maar heeft daarbij nog zoveel klachten van het plassen dat een vorm van desobstructie voor u mogelijk gewenst is. Dutasteride is een veilig middel, maar als u dat niet wenst , dan is een mechanische (chirurgische) desopbstructie een alternatief. Ik zou zeker geen radiotherapie aanraden om maar een snellere TURP te krijgen, dat is het paard achter de wagen spannen. Radiotherapie is niet een onschuldig snoepje. In samenwerking met uw uroloog of uw verzekeraar zijn er mogelijkheden te onderzoeken voor een desobstructie elders als die aangewezen is. De wachttijden zijn lang niet overal hetzelfde. 

Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Prof. Bangma,

Dank voor Uw reactie op mijn vraag "Dutasteride wel of niet". In overleg met mijn uroloog die de prostaat behandeld (dutasteride was voorgeschreven door uroloog die cystoscopie had uigevoerd in ander ziekenhuis) ben ik vandaag begonnen met de dutasteride medicatie omdat het oordeel was, net als de Uwe, dat het veilig kon. Ik heb ook al tamsulosine en betmiga medicatie. Ik neem dutasteride en tamsulosine nu samen 'smorgens in en de betmiga 'savonds. Kan ik nu proberen de tamsulosine achterwege te laten? Ik gebruik het liefst zo min mogelijk medicatie.

Vriendelijke groeten en dank voor Uw antwoorden op eerdere vragen,
KBacon.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste mijnheer Bacon, het achterwege laten van medicatie door uw behandelaar voorgeschreven dient altijd met de behandelaar zelf besproken te worden. Deze kent u het beste, en het is daarom ongepast als ik daar een uitspraak over zou doen. Wellicht dat u daarover even belt? Het spijt mij dat ik uw vraag vanuit bovenstaande overweging niet kan beantwoorden. Vriendelijke groeten, Chris Bangma 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46