Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Filgrastim 6mg of docetaxel 20mg naar 80% verlagen ivm bloedcellen

Op 24 mei jl. voor de eerste keer behandeld met docetaxel 20mg. Na een week bleek dat ik 38,3 koorts had. Na bloedcontrole bleek dat de bloedwaarden van neutrofielen 0.0, lymfocyten 0,4 en eosinofieen 0,0 waren. Na een antibioticakuur van 5 dagen en 2 weken later bleken de waarden respectievelijk 5,9. 2,4 en 0.00. Op 5/6 2e chemokuur gestart omdat de bloedwaarden in orde waren. HB 8,6. Omdat bij de eerste kuur de waarden aanzienlijk gedaald waren (behalve HB) is besloten mij een dag na de chemokuur Filgrastim 6mg injectie te geven. Op 26/6 voor de de 3e chemokuur opnieuw bloedcontrole met als resultaat HB 8,5, neutrofielen 6,0, lymfocyten 1,8 en esinofielen 0,0. Oncoloog is van mening dat verlagen van docetaxel naar 80% een goede optie is waardoor Filgrastim niet nodig zijn maar dit is wel uitproberen. Na de 2e chemo bleek PSA (11.0)  te stabiliseren. Kennelijk begint de chemo te werken. Ik vraag mij af of het nu wel zo verstandig is om de docetaxel te verlagen gelet op het feit dat ik een Gleason 9  met beperkte botuitzaaiingen heb. Verder geen andere uitzaaiingen Persoonlijk heb ik de indruk dat hierbij de kosten van Filgrastim een rol spelen maar ik vraag mij af of gezien de geschetste situatie enige noodzaak is om de dosis aan te passen om geen Filgrastim meer hoeven toe te passen. Overigens heb ik weinig klachten/bijwerkingen van de docetaxel. Geen vermoeidheid, niet misselijk. Uiteraard wel haaruitval en een lichte mate van smaakvervlakking maar daar is mee te leven. Dagelijks een wandeling en 2x per week fysiosport van een uur.

Antwoord

Beste mijnheer, de medicatie docetaxel en filgastrim worden door uw oncoloog gegeven, en behoren niet tot het arsenaal van een uroloog. Ik kan u daarom weinig advies geven hierin. Indien een middel is goedgekeurd door de Gezondheidsraad en het advies overgenomen is door de overheid dan wordt het middel gewoonlijk vergoed door de verzekeraar. Er zou dan in principe geen bezwaar moeten zijn op basis van kosten. Veiligheid staat voorop, en dat kan een reden zijn om de medicatie aan te passen teneinde u te beschermen tegen de lage bloedcellenaanmaak. U werkt hard aan uw conditie, en een en ander lijkt effect te sorteren. Dat is goed om te zien!

Veel sterkte, vriendelijke groeten, chris bangma

Laatst bewerkt: 05/07/2023 - 07:53