Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Géén bijwerkingen na Eligard-injectie ?
Mijn partner heeft 10 dagen geleden ter voorbereiding radiotherapie injectie Eligard gehad ( zónder anti-androgeen ivm flare-up?)...ervaart nog geen énkele bijwerking (libido is nog optimaal ??? ) ....we waren op het ergste voorbereid , gelukkig niks van dit alles...rijst nu wél de vraag bij hem : “ Werkt die injectie nu wel of niet ? “
Óf merkt hij nog niks, omdat door Eligard het testosteron de 1e weken juist toeneemt ?
Hij is nu vooral bang dat zijn PSA .....( dús de kanker!!! ) nu net zo hard blijft stijgen als de laatste maanden ( in 3 maanden gestegen van 10 naar 14 !! ) nu hij niet merkt dat zijn testosteron- gehalte daalt ?
Is die angst terecht ?
PS Gleason 8, teveel te grote uitzaaiingen in lymfeklieren in buik, wss ook in botten in bekken, enkel palliatieve behandeling mogelijk.😢
60 jaar, in de bloei van zijn leven, op en top sportman.
Antwoord
Beste Yentl,
Dank voor je bericht. Wat een nare ontwikkeling voor jou en je echtgenoot.
De Eligard zal na twee weken een verlaging gaan geven van het testosterongehalte in het bloed, maar dat zal niet direct tot merkbare effecten hoeven te leiden. Wel verwacht ik dat dat de komende weken kan gaan gebeuren, hoewel sommige mannen echt ook nergens last van zeggen te hebben. De beste controle op de werking is niet om naar de neveneffecten te kijken, maar om na enkele weken het PSA en het testosterongehalte te bepalen in het bloed.
Ik begrijp je angst dat de tumor onder de mogelijke en tijdelijke testosteron stijging even gestimuleerd kan zijn geweest. Maar dat zal nu in de loop van de inwerking van de Eligard toch geremd gaan worden. De tumor zag er onder de microscoop wel aggressief uit met een Gleason som van 8. Laten we hopen dat de testotosteron-stop daar goed op werkt.
Veel sterkte, en vraag je uroloog de bloedwaarden in de gaten te houden. Bij klachten van ernstige bijwerking natuurlijk eerder aan de bel trekken!
Chris Bangma