Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Geïrriteerde anusomgeving, vocht in buik en beperkte erectie 4,5 mnd na operatie

Begin aug 2022 zijn prostaat en lymfeklieren operatief verwijderd. PET scan voor operatie toonde buiten prostaat geen uitzaaiingen. Uit lab onderzoek bleek snijvlakken en lymfeklieren schoon. Zenuw banen aan beide kanten gespaard. PSA na 3 maanden niet meer meetbaar. Tot zover het goede nieuws.

1) Buikvocht

Met een echo bij controle bleek dat er nog wat vocht in de buik zit. Dat voel ik (heb ik enige last van) vooral bij zitten. Verder voelt de omgeving van anus van binnen geïrriteerd maar ook de penis achter het pirineum enigszins. Ontlasten en plassen gaat prima zonder enige afwijkende gevoelens. Wat is dit, ben beetje ongerust dat het toch kanker is. Kan dat uitgesloten worden met een echo? Zenuw pijn ? Moet ik meer geduld hebben met het herstel?

2) Seks

Ondanks dagelijks gebruik van tadafil is van mijn voorheen probleemloze erectie niet veel meer over. Ook als ik voor seks nog twee pilletjes neem. Wel enige zwelling maar te weinig voor penetratie. Zelf bevrediging lukt met enige moeite wel maar mijn vriendin kan bij mij geen orgasme veroorzaken. Is er iets te zeggen over de termijn waarop de erectie mogelijk weer terug komt als die al terug komt?

Normaal heb ik vrijwel geen urine verlies. Maar wel als ik ontspan om van seks te genieten. Is dat daadwerkelijk te verhelpen met bekkenbodem training? 

Seks begint frustrerend te worden. Mijn instincten zijn er nog. Ik word geestelijk opgewonden van kijken naar een aantrekkelijke vrouw. Wil ze verleiden en aanraken. Alleen vervolgens doet dat ding het nauwelijks...Ik merk dat ik seks dan maar wat uit de weg ga. Dergelijke reactie merk ik ook bij mijn vriendin. 

Antwoord

beste Mijnheer, een heel aantal vragen. Goed dat de prostaat geheel verwijderd is bij het onderzoek. Het vocht in de buik, waarschijnlijk een lymfe ophoping, zou langzaam spontaan kunnen verdwijnen. De klachten die u heeft in het fondament hebben daar hoogst waarschijnlijk niets mee te maken, en ook niet met kanker. Ik ben bang dat een echo geen soelaas biedt, maar als de klachten niet minderen (en enig geduld is nodig) dan zal uw behandelaar waarschijnlijk nog een keer beeldvorming doen. De aanwezigheid van kankercellen is in dit stadium het beste te bewijzen/ uit te sluiten met een PSA bepaling. Indien die nul is, dan is er geen aantoonbare rest.

Een jaar na de operatie is de erectie status nagenoeg definitief. Het gebruik van tadanafil is prima om de bloedvaten te stimuleren. Veel mannen ervaren wat u doormaakt: bij ontspanning enig urineverlies. Bekkenbodem oefeningen kunnen wellicht iets helpen, maar de blaas legen voor de seksuele activiteit levert waarschijnlijk het meeste op. De seksualiteit moet goed bespreekbaar blijven, zonodig met ondersteuning van een seksuoloog waar u en uw partner dan naar toe gaan. Overweeg dat in dit stadium om in gesprek te zijn. 

Ik hoop dat u dit enige richting geeft in de beantwoording van uw vragen. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

 

 

Laatst bewerkt: 29/12/2022 - 09:21

Inmiddels is weer enige tijd verstreken. Bij zelfbevrediging in combinatie met tadafil is al weer sprake van een redelijke erectie. Nog niet zoals voor de operatie maar komt toch langzaam aan in de buurt.

PSA nog blijft niet meetbaar. Ook nog wat vocht in onderlijf zegt huisarts na echo.

Ik merk dat ik langzaam meer last krijg van mijn eerder beschreven gevoeligheid van de penis achter het pirineum vlak bij de anus. Met name rechtop zitten wordt steeds gevoeliger. Heb ook voortdurend behoefte om te ontlasten, of er iets in mijn darm zit. Meestal ga ik voor niks. Er komen regelmatig windjes en ook normaal ontlasting zonder enig probleem maar ook na ontlasting houd ik het gevoel dat ik nog moet. Na seksuele aktiviteiten is het nog gevoeliger.

Ik heb er een ongemakkelijk gevoel bij. Wil het gevraagde geduld hebben maar ook bang dat er toch nog ergens kanker zit en dat ik dus geen geduld moet hebben. Voel me een zeur... Maar heb toch echt last/pijn.

Bij welke dicipline moet ik nou aankloppen om e.e.a. te bespreken? 

Laatst bewerkt: 02/05/2023 - 00:28

Beste Mijnheer, een lastig te duiden klacht. Indien het PSA niet meetbaar laag is dan is er weinig aanleiding te denken aan terugkeer van kanker. Zou het helpen als u in overleg met uw huisarts een chirurg op dit gebied (de anus en het rectum) raadpleegt?

Vriendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 08/05/2023 - 12:59