Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Gevolgen bestraling
Beste professor,
Op 11 april 2017 werd bij mij de prostaat verwijderd met de Da Vinci robot. Het betrof een tumor gleason 8 die door het kapsel gegroeid was, maar niet uitgezaaid was. Tevens werden de omringende lymfeklieren verwijderd en die waren negatief.daar het PSA lichtjes bleef stijgen en de snede blijkbaar niet zuiver was besloot men in november over te gaan tot 37 bestralingen en 6 maanden casodex 150. Sedert januari 2018 tot op heden bleef de PSA lager dan 0,01 ; dus onmeetbaar. Alles was vlot verlopen zonder incontinentie maar geen erectie meer.in juli 2019 werden bij mij 3 stents geplaatst in de kransslagaders en moest ik zeer zware bloedverdunners nemen.namelijk Brillique . Al spoedig kreeg ik veel last aan de blaas en had uiteindelijk makro hematurie . De urine was roze en bij s'nachts moest soms 6 maal opstaan om te plassen en dit was echt pijnlijk. Men schakelde over op lichtere bloedverdunnets; clopidegrel met name , de klachten werden minder maar af en toe heb ik last van branderige urine en soms lichtroze urine. Van de uroloog en de cardioloog moet ik deze medicijnen zeker een jaar nemen: dus tot juli 2020. Is dit normaal ? Men zegt dat ik daar voorlopig zal moeten leren mee leven. Gebeurt dit vaak bij bestraalde patiënten en is er geen risico op blijvende schade aan de blaas en is er geen risico op incontinentie door langdurig gebruik van deze medicijnen. De cardioloog zegt dat na een jaar de problemen met de blaas zullen ophouden . Graag uw oordeel. Alvast bedankt.
Andre125.
Antwoord
Geachte mijnheer, dank voor uw vraag.
De duur van het gebruik van de antistollingsmiddelen wordt bepaald op advies van uw cardioloog, en heeft te maken met de behandeling van uw kransslagaderen. Het is onverstandig het beleid van de cardioloog te doorkruisen. Na bestraling van de prostaatregio kan er in de blaas of in de endeldarm een zweertje ontstaan, zeg maar: een schaafwond. Door de bestraling geneest dat niet goed, en kan er af en toe bloed uit komen. Zo’n zweertje is geen teken van kanker, en het bloeden heeft daar ook niets mee te maken. Hinderlijk en verontrustend kan het natuurlijk wel zijn, zoals u heeft gemerkt. Het is mogelijk dat het spontaan stopt als ook de antistolling gestopt wordt, maar indien het toch aanhoudt, dan zal de uroloog met scopie in de blaas kijken om te zien of er iets aan gedaan kan worden, bijvoorbeeld: het dichtbranden van het zweertje. Dat is niet slecht voor de blaas. In uiterste gevallen gaat met over op hyperbare zuurstoftherapie. Maar dat lijkt vooralsnog voor u niet aangewezen. U zult het er dus inderdaad een jaar mee moeten doen, maar u dient met uw uroloog te overleggen of er nog iets extra’s kan gebeuren als het erger wordt.
Veel sterkte
Geachte heer Bangma,
bedankt voor uw advies.
groeten.