Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Heupfractuur verminderd levensverwachting met 3 jaar?
Goedendag,
Afgelopen augustus bleek dat een heftige slijmbeurs ontsteking in de heup in werkelijkheid een hele forse uitzaaiing bleek te zijn van een gleason 9 prostaat kanker.
Beide berichten kwamen geheel onverwacht.
Zoals bij velen is het de start van een compleet nieuwe academische opleiding.
Nu zijn er diverse bronnen die aangeven dat ingeval van metastase(n) er ingeval van een heupfractuur (neem aan dat het een gemetastaseerde gaat) de levensverwachting noemenswaardig wordt verkort. Meerderde bronnen geven - 2,5 tot 3 jaar aan en er zijn zelfs uitspraken van overlijden als gevolg van.
De vraag is of hier herkenning bij is, en zo ja, wat is de reden hiervan?
Alvast bedankt!!
Antwoord
Beste Mijnheer, een heel akelig en plots bericht heeft u gekregen. U wordt inderdaad geconfronteerd met een afwijking die ingrijpend is, en die een goede behandeling van diverse specialisten in een team behoeft. De verschijnselen van de slijmbeurs ontsteking zullen ongetwijfeld ook gerelateerd zijn met die van de heupfractuur ten gevolge van de prostaatkanker metastase. Het is niet zo dat onder iedere slijmbeursontsteking een uitzaaiing zit, maar het kan zijn dat de verschijnselen op elkaar lijken.
Ik hoop dat u door uw behandelteam goed op weg bent geholpen, en dat zij op basis van het complete beeld van uw prostaatkanker ook iets kunnen zeggen over de levensverwachting. Die is gerelaterd aan de aggressiviteit van uw kanker uitgedrukt in Gleason score en de hoeveelheid en plaats van uitzaaiingen. Veel zal afhangen hoe de medicatie daarvoor bij u zal aanslaan.
Veel sterkte met uw behandeling. Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Bedankt voor de reactie!
Realiserend dat ik m'n vraag niet duidelijk gesteld had.
Er is gelukkig geen sprake van een heupfractuur. Echter wordt daar wel voor gewaarschuwd.
Waar ik op doel is berichtgeving uit verschillende Amerikaanse bronnen die claimen dat een heupfractuur zorgt draagt voor een verkorte levensverwachting.
Dit is iets wat ik probeer te begrijpen c.q. ontkracht wordt.
Achterliggende gedachte is enerzijds het geschetste risico op een breuk en anderzijds de overweging om "preventief" de heup te laten vervangen.
beste Mijnheer, indien men alle patienten verzamelt die een heupfractuur en heupvervanging hebben ondergaan, en vergelijkt met degene die dat niet hebben gehad, dan zal de gemiddelde overleving van de mensen met een operatie voor een heupfractuur minder zijn, omdat ze een bijkomstige longontsteking of thrombose of iets anders hebben gehad dat gerelateerd was aan de operatie of aan hun immobiliteit.
Mogelijk dat dit de verklaring voor u is. Vriendelijke groeten, Chris Bangma.