Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hoe worden evt uitzaaiingen van prostaatkanker vastgesteld?

Beste heer Bangma, 

mijn man heeft prostaatkanker. Dat is in febr 2020 vastgesteld mbv mri en daarna biopten. Het is een adenocarcinom en in eerste instantie werd besloten tot volgen. De PSA waarde ging omhoog en was een jaar later hoger, maar nog steeds niet heel hoog: 9,2 in febr 2021. Nu is er besloten tot bestraling in overleg met mijn man. Er zijn markers in de prostaat ingebracht en hij heeft zowel een mri als een CTscan gehad t voorbereiding van de bestraling. Ondertussen vraag ik mij af wat het beeld nu is. Hoe groot is de tumor inmiddels (die was 2 cm in febr 2020) en hoe wordt er vastgesteld of er uitzaaiingen zijn? Kunnen ze dat zien op de CTscan? Ik meen dat dat niet mogelijk is bin een mri, maar weet ook dat niet zeker. Ik vind het ook raar dat er nu gehandeld wordt op grond van psa waarde en de bevindingen van een jaar geleden. We wonen in Zweden en hiewel mijn zweeds prima is, zijn dit soort gesprekken altijd moeilijker voor mij. Ik bel morgen het ziekenhuis en zal hun dezelfde vraag stellen, maar hoop van u te horen welk onderzoek, welk soort onderzoek uitwijst of er sprake is van uitzaaiingen.

Alvast dank voor uw antwoord, 

mvgr. R. Vermeulen   

Antwoord

Beste Mevrouw Vermeulen, dank voor uw mail. Het lijkt me inderdaad best lastig om in een andere taal zoveel dingen uit te moeten zoeken. Ik begrijp dat uw man voor een prostaatkanker behandeld wordt dat initieel als weinig bedreigend ervaren is, en waarvan men denkt dat het risico op uitzaaiing laag is.  Derglijke tumoren groeien heel langzaam en daarom zijn er niet heel frequente metingen nodig om de tumor in de gaten te houden.  Uiteraard gebeurt dat wel, en daarbij schat men steeds weer in of er aan beeldvorming gedaan moet worden. Voor de laag risico tumoren is dat gewoonlijk met MRI mits dat aanwezig is. Is de tumor veranderd, dan volgt vaak een herhaalingsbiopsie. Worden tumoren daarentegen  ingeschat als hoog rsico, dan wordt sinds recent vaker een PSMA PET scan gemaakt om naar lymfeklieren of ander plaatsen buiten de prostaat te kijken. Dat doet men als de biopten van de tumor ook aangeven dat het om een aggressieve tumor gaat, bijvoorbeeld bij een Gleason score van 8 of hoger. U kunt daarnaar vragen bij het bezoek van uw man aan de behandelend arts.

Veel sterkte met bespreking en uitslagen. Vriendelijke groeten, Chris Bangma 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer Bangsma, 

heel veel dank voor uw antwoord! Ik kan hiermee uit de voeten. Mijn man begint eind deze week aan zijn bestraling en voelt zich veilig met de procedure. Ik heb besloten vertrouwen te hebben in de aanpak en weet dat er na de bestraling ook na enige tijd een  check-up volgt. Ik was vooral ongerust over de relatief snelle verandering van ”afwachten en volgen... u kunt hier 100 mee worden” en nog geen jaar later ”wij raden behandeling aan en stellen bestraling voor”. Ik begrijp dat het nog steeds om een initieel weinig bedreigende tumor gaat en zijn PSA waarde geeft ook geen aanleiding tot grote ongerustheid.  
Het was ontzettend prettig om mijn vraag gewoon in het nederlands te kunnen stellen en van u daarop antwoord te krijgen. 

Met een hartelijke groet, 

Rineke Vermeulen

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46