Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Interne bloeding in de bil

Geachte meneer/mevrouw,

Laatst is mijn vader opgenomen geweest in het ziekenhuis en heeft hij bloed toegedient gekregen i.v.m een interne bloeding in de bil. Mijn vraag is, kan dit ook door de chemo komen in combinatie met bloedverdunners?

Een korte inleiding:

Mijn vader is 71 jaar en heeft al 6 jaar prostaatkanker met uitzaaingen naar de botten. Hij heeft al diverse chemobehandelingen gehad, maar bij deze laatste , bij nummer 9 van de 10 ging het niet zo goed meer. Hij heeft eigenlijk nooit echt veel last van de bijwerkingen  gehad. Maar na nummer 9 kreeg hij een week diarree, een blaasonsteking met uitdroging wat de nieren tot een bijna nulpunt bracht en nu dus een bloeding in de bil. Hij spuit met bloedverdunners 1x per dag in de buik en nu in de benen. Dit is natuurlijk maar een hele korte versie wat er allemaal gebeurd is en ik hoop dat u genoeg informatie heeft. Want ik vroeg mij dus af: hoe zoiets kan gebeuren en of dat ook met de chemo samenhangt?. Helaas ben ik niet op de hoogte van de exacte benaming van beide zowel het medicijn en de chemo.

Ik had gehoopt dat u misschien vaker een keer zoiets hebt meegemaakt .

Alvast heel erg bedankt voor uw tijd :)

Met vriendelijke groet,

Hilde Remerie

Antwoord

Beste Mevrouw, dan kvoor uw mail. Bij een bloeding in de bilspier naar aanleiding van een injectie kunnen diverse factoren een rol spelen. Het kan zijn dat de stolling van uw vader onderdrukt is door minder bloedplaatjses na de chemotherapie, maar uiteraard kunnen ook de prikjes ter voorkomen van thrombose 9bloedverdunners) de stolling veranderen. Uw behandelaars hebben daar ongetwijfeld naar gekeken, en de medicatie zo nodig aangepast. Heel vervelend voor uw vader, sterkte. Chris bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte meneer Bangma,

Hartelijk dank voor uw informatie, zo weet ik er weer iets meer van. Inderdaad zijn er specialisten in samenwerking met de oncoloog aan het kijken welke bloedverdunners er het beste bij deze nieuwe situatie passen. Ik hoop dat het een eenmalig iets was , ook omdat de bloedwaardes de week ervoor niet zo'n daling lieten zien.

Met vriendelijke groet,

Hilde

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46