Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Invloed recent doorgemaakte COVID op PSA
Hallo dokter Bangma,
Ik zit 3 jaar in actieve controle met een door biopten aangetoonde Gleason (3+3) na een PIRADS 5 MRI in 2019.
Sinds een jaar ben ik veel gezonder gaan eten. (veel meer groente, minder toegevoegde suikers en stuk minder vlees). Mijn PSA is sindsdien flink gedaald. Voordat ik met dat dieet starte was mijn PSA elke 3 maanden in stappen omhoog gegaan met een max waarde 7.7. Het afgelopen jaar( na de start van mijn dieet) daalde mijn PSA elke 3 maanden tot een waarde van 4.7 in februari. Een waarde die ik voor het laatst had in 2018. Zelf heb ik het idee dat het door mijn dieet komt, maar dat kan ik natuurlijk niet hard maken. In elk geval was ik er erg blij mee. Zeker ook omdat een recente MRI geen verandering laat zien.
Nu heb ik de eerste week van April COVID gehad. Ik ben een aantal dagen flink ziek geweest maar heb er verder geen complicaties aan over gehouden. Eind april heb ik een PSA meting gehad. Deze was tot mijn verbazing weer terug bij af 7.5. Mijn uroloog gaf aan dat ik een wisselende PSA heb. Omdat mijn MRI er goed uit ziet hebben we besloten over 4 maanden opnieuw een PSA meting te doen. Ik sta helemaal achter het beleid van mijn uroloog, maar het fascineert me of COVID van invloed kan zijn geweest. Na wat zoekwerk op internet kwam onderstaand artikel tegen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34626600/
Mijn vraag aan u.
Bent u bekend met dit onderzoek en kunt u iets zeggen over de kwaliteit ervan?
Ziet u dit ook terug bij uw eigen patiënten die COVID hebben doorgemaakt?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord. Hopelijk helpt mijn vraag ook andere patiënten.
Vriendelijke groet,
Tinuxje
Antwoord
beste Mijnheer, dank u voor uw mail en wat leuk dat u verder onderzoek heeft verricht. Er zijn inderdaad enkele rapporten over veranderende PSA's ten tijde van Covid-infecties, en dat is niet verwonderlijk. Het illustreert dat tijdens een intensieve infectie, waarmee dan ook, er allerlei zaken in het lichaam veranderen, en dat je daar als patient en arts rekening mee moet houden. De meest patienten in NL hebben de bepaling van het PSA tijdens een COVID infectie achterwege gelaten, omdat het belang daarvan op dat moment niet zo groot was. Als je een dergelijk onderzoek naar PSA-waarden doet , dan moet je dat tevoren systematisch opzetten, en dus die PSA waarden ook gaan meten. Dat hebben wij in NL niet gedaan uit veiligheidsoverwegingen gemaakt door patient en behandelaar. En is er dus, zoals u dat ook heeft gedaan, meestal gekozen voor een verlate bealing na enkele maanden.
Ik hoop dat u dit helpt, en antwoord geeft op uw vragen. Mooi dat u meedenkt! vriendelijke groeten, Chris Bangma
Hallo dokter Bangma,
Heel veel dank voor uw antwoord.
Hopelijk zakt mijn PSA na de zomer weer terug naar ongeveer de waarde voor mijn COVID infectie. Als dat zo is dan zal ik het hier melden.
Vriendelijke groet,
tinuxje