Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Inwendig bestralen prostaat mogelijk, ook HDR brachytherapie ?

25 december 2020 om 12.20
1316 x gelezen

Goedemorgen mijnheer Bangma,

Ik ontving van het verslag van de radioloog na de MRI, waarna een echo met biopt is gepland; in het nieuwe jaar ontvang ik dan de uitslag en mogelijk ook de behandel-alternatieven als resultaat van overleg tussen specialisten met betrokkenheid van het Van Leeuwenhoek zkh, als het kanker blijkt te zijn.

In het verslag is sprake van "Voor prostaatcarcinoom verdachte pi-rads 5 laesie nam 23 mm links posterolateraal in de basale/midglandulaire perifere zone (5C-D tot 6B-D). Alsmede "verdenking op focale kapseldoorbraak" en "Geen bot en lymfe uitzaaiingen".

De vraag of  sprake is van een kapseldoorbraak beperkt wellicht de behandelmogelijkheden ? (geen brachytherapie ?).

Andere vragen t.a.v. gebruik  Brachytherapie:

Hoe is de kapseldoorbraak wel met zekerheid (wel of niet aanwezig) te bepalen ?

Andere beperking is dat de tumor "klein" moet zijn (lees ik bij het AVL ): Wat is klein ?

Is er een behandeling om de tumor eerst terug te dringen om vervolgens (HDR-) brachytherapie te kunnen toepassen ?

Ik vrees dat het gesprek over de MRI geruststellender is geweest dat de bevindingen in het rapport van de radioloog. 

Behalve de bovenstaande conclusies voeg ik onderstaand de overige opmerkingen toe voor uw commentaar/uitleg inzake mogelijke behandelmethoden indien kanker wordt vastgesteld: 

Afmetingen 4,3x5,2x5,3 cm, vol 62cc pas density 0,19.

Wigvormige T2 hypo-intense gebieden verspreid in perifere zone, passend bij (doorgemaakte) prostatitis. Multipele moduli verspreid in de transitiezone passend bij benigne prostaathyperplasie.

Sterk ADC hypo-intense lentiforme laesie links posterolateraal in de perifere zone basaal/midglandulair, hyperintens op SB2000, passend bij diffusierestrictie. Onscherp afgrensbaar en T2 hypo-intens. Afmeting op ADC 23 mm, Zone 5C-D tot 6B-D. Bulging van het kapsel met verdenking op focale doorbraak, verdacht voor extracapsulaire extensie (ax T2 IMA 13/25). Groei richting transitiezone.Nauwe relatie met inmenging vesicula seminarie links zonder zekere betrokkenheid. Geen betrokkenheid van de neurovasculaire bundel.

Heel verhaal; ik heb een gevoel van urgentie m.b.t. de kapseldoorbraak.

Dank voor de te nemen moeite; mooie dagen  en vriendelijke groeten,

Frits

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Beste Frits, in dit stadium bestaat er veel onzekerheid, en ik begrijp dat je graag vooruit wilt kijken. Het verslag dat je las van de radioloog gaat gepaard met allerlei informatie die de uroloog straks zou kunnen gebruiken als er sprake is van een kwaadaardigheid. Maar dat moeten de biopten eerst nog uitwijzen, en daarbij is het dan bijvoorbeeld sterk van belang welke Gleason graad  voor agressiviteit er geplakt wordt op een eventuele tumor. Ook het resultaat van het rectaal onderzoek speelt een rol, en de hoogte van het PSA. In het verslag wordt een plekje van 23 mm genoemd data aangeprikt moet gaan worden. Een MRI blijkt in veel gevallen nog steeds niet goed aan te kunnen geven of er ook echt sprake is van kapseldoorbraak van de tumor. Uiteindelijk kan alleen de patholoog dat zien onder de microscoop (na prostaatverwijdering).

Als een tumor beperkt is tot de prostaat, dan is vaak een vorm van brachytherapie mogelijk indien de agressiviteitsgraad niet te hoog is. Bij een prostaat van 62 ml, zoals bij jou, is deze veelal net te groot om elk hoekje van de prostaat te kunnen bereiken met een naald voor brachytherapie. Vroeger werd daarom wel een hormoonkuur gegeven om de prostaat te verkleinen, maar dat nam ook weer tijd in beslag, en de uitkomst was niet altijd helemaal zeker. Dus tegenwoordig zal men overgaan op uitwendige radiotherapie of een operatie.

Kortom: het verslag van de MRI is niet het belangrijkste element in de beleidsbepaling, en helaas moeten  we wachten op de uitslag van de biopten. Vervelend en spannend, dus veel sterkte. Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Chris,

Dank voor je snelle reactie.

Is de HDR- Brachytherapie in Erasmus eventueel een (snellere) mogelijkheid om de grootte van de prostaat (of van het tumor-gedeelte ?)  terug te brengen ?

Ik wacht de rest even af.

Nogmaals dank en vriendelijke groeten, Frits  

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Frits,

De HDR brachytherapie heeft niet als doel de prostaat kleiner te maken. De radiotherapie werkt niet sneller wanneer geleverd door brachytherapie dan door andere apparaten. De wachtlijsten voor therapie zijn momenteel in COVID-tijd overal in Nederland onvoorspelbaar.

Vriendelijke groeten, chris bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Chris,

Dank voor je antwoord. De mogelijk blijvende negatieve bijwerkingen zijn wellicht minder bij  de HDR brachy ? Inmiddels zijn de resultaten van de biopt binnen en probeer ik afwegingen te maken tussen de voorgestelde alternatieven. Daarbij komt de vraag of nu wel of niet sprake is van kapseldoorbraak, weer naar voren. Is het wellicht mogelijk om PET-CT-PSMA- onderzoek een duidelijker beeld te krijgen dan dat van de MRI ? Ik voeg (onder) de biopt-resultaten en het advies toe.

Daarin is sprake van geen extraprostatische groei, maar wel mT2-3 (kapsel doorbraak) ? Klopt het dat bij het advies is uitgegaan van de T3 door die veronderstelde kapseldoorbraak?

Is bij elke behandeling sprake van genezing ?

Mocht dit bijvoorbeeld bij de bestraling niet het geval zijn, hoe wordt dat dan gecontroleerd en is het dan mogelijk de prostaat alsnog te verwijderen ?

Uitgaande van kwaliteit van leven lijkt uitwendige bestraling  (of HDR-Brachy) de minst slechte oplossing; De voorgestelde hormoontherapie daarna trekt mij (nog) minder. In praktisch opzicht ligt het LUMC om de hoek. Zou dat voor uitvoering van de eventuele externe bestraling een goede optie zijn ?

Ik ben redelijk actief, zowel met hoofd- als handen-werk; problemen met ophouden van uitscheiding(en) wil ik graag zoveel mogelijk vermijden. Zijn die eventueel met medicatie oplosbaar ?

Graag je advies hoe verder te gaan. Veel dank daarvoor en vriendelijke groeten, 

Frits de Vries

 

Prostaatbiopten 30-12-2020

I Zone (target) adenocarcinoom in 4 van de 4 biopten. Gleason score: 3 + 4 = 7; [ISUP groep 2]. Volume tumor 90%.

 

II Zone 6 (target) adenocarcinoom in 4 van de 4 biopten. Gleason score: 3 + 4 = 7; [ISUP groep 2]. Volume tumor 75%.

 

Totaal aantal positieve biopten: 8; Extraprostatische uitbreiding: niet aangetroffen.

 

In de prostaat biopten is geen invasieve cribriforme groei of intraductaal carcinoom (IDC-P) aangetroffen.

 

Conclusie:

75-jarige man met mT2-3 (kapsel doorbraak) N0Mx ISUP 2 prostaatcarcinoom.

 

EAU intermediate risk group

 

Advies na bespreking:

Actieve behandeling: RALP of EBRT + 18 maanden LHRH.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof. Chris Bangma

Beste Frits,

Een PSMA-PET zal de kapseldoorbraak niet beter beoordelen dan een MRI. Het dilemma, ofwel de onzekerheid rondom de kapseldoorbraak blijft daarom bestaan. Een HDR-brachytherapie kan daarom niet als beste mogelijkheid aanbevolen worden. Het gegeven advies is oncologisch gezien juist. Als u opziet tegen de testosteron stop, dan zou ik adviseren te overleggen of dit korter gegeven kan worden (6 maanden), of wellicht helemaal nagelaten. Het kan natuurlijk enig verschil uitmaken in de overleving, maar de kwaliteit van leven wordt dan minder aangedaan. Ik hoop dat u hiermee verder kan.

Vriendelijke groeten, prof Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Chris,

Dank voor je antwoord en het meedenken/advies.

Inmiddels ook op 6 maanden uitgekomen en dan kijken hoe het gaat.

Nogmaals dank en vriendelijke groeten, Frits   

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46