Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Kan ingreep door castratie iets positiefs bijdragen i.p.v.. hormoontherapie
In 2013 Porstaatcarcinoom pT3N0 Glaeson 4+3 RALP in Gronau PSA 50
In 2015 Salvage radiotherapie bij biochemisch recidief PSA 0.2
Daarna jaren PSA onmeetbaar tot heden , momenteel PSA weer 0.2
20-10-2022 PET-CT scan gehad.
Beeld van Lymfogene metastasering links in de kleine bekken , links para-iliacaal en para-aortaal tot voorbij de aortabifurcatie. Sterke verdenking op een solitaire botmetastase posterolateraal in rib 5 links.
Vage afwijkingen posterieure segment van rechter bovenkwab , inflammatoir.
De op de PET-scan FDG-avide lymfeklieren in het kleine bekken , links para-iliacaal en para-aortaal zijn op de CT scan niet waarneembaar. Subtiel sclerotisch gebiedje in rib links lateraal , FGD avide (90/281)
TNM Classificatie : status na RARP en Salvage radiotherapie nu uitgebreid N1 en ONC WHO Performance status 0, kan alles zonder beperkingen doen.
Voorlopige conclusie : (uitgestelde?) ADT
Beleid opties : ADT-levenslang uitgesteld
Dus de conclusie is voorlopig afwachten tot zich er problemen voor gaan doen of wanneer ik ergens last van krijg en een controle om de 3 maanden.
Mijn vraag is , is dit afwachten de juiste beslissing ( tijdens het afwachten kan de kanker weer verder uitzaaien in het lichaam volgens mij) of zijn er ook nog andere mogelijkheden/ opties.
M.vr.gr.
Bert 11-06-1948
Dokter Bangma.
Bovenstaande gegevens heb ik voorheen naar u toegestuurd met de vraag of de voorgestelde behandeling ( voorlopig afwachten de juiste is).
U bevestigde dat, maar mijn zorgen zijn dat tijdens dat afwachten de prostaatkanker verder kan uitzaaien.
Mijn vraag is ,kan een castratie ( verwijderen van de teelballen) in dit geval iets positiefs bijdrage om de verspreiding van de prostaatkanker stop te zetten of zelfs verminderen ,ik zit deze ingreep sterk te overwegen als het iets bij kan dragen.
M.vr.gr
Bert
Antwoord
Beste Bert, naar je vraag is veel onderzoek gedaan. De uitkomst daarvan is dat wanneer de testosteron-stop (of dat nu met injectie van depot-preparaten gaat, dan wel met een chirurgisch wegnemen van de inhoud van de teelballen) meteen ingezet wordt, dit in grote verzamelde groepen van patienten het voordeel geeft van enkele maanden langer leven, maar dat dit ten koste gaat van enkele jaren extra hormoongebruik. Dat laatste geeft een verminderde kwaliteit van leven door bijwerkingen als moeheid, opvliegers, gevoelig borstweefsel, en versnelde botontkalking. De balans tussen die twee is bepalend voor de keuze van behandelaar en patient welke strategie te kiezen. Of de uiteindelijke uitzaaiingen daar minder in aantal van worden is niet aangetoond, maar wel dat ze eerder onderdrukt worden (met als gevolg een kleine levensduur winst).
Ik hoop dat dit beeld helpt om het gesprek met je behandelaar aan te gaan.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma