Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Keuze MR Linac of operatie

Beste hr Bangma,

Sinds 3 weken weet ik mijn diagnose: prostaatkanker gleason 3+4=7. Laatste PSA controle ( mei 24): 4,9. De MRI wees 2 verdachte plekken in mijn prostaat aan. Er zijn 8 biopten genomen, alle 8 positief met invasieve cribriforme groei. Nu kan ik kiezen tussen MR Linac/bestralen of opereren. Bij de eerste behandeling vraag ik me af of de gezonde cellen niet weer makkelijk in kankercellen kunnen veranderen terwijl bij opereren hopelijk alles eruit is. Maar de Linac manier lijkt veel "gemakkelijker". Ik mag kiezen, maar ik ervaar veel "taal"in de gesprekken die ik heb gehad tot nu toe en weinig duidelijkheid mbt tot effecten ( ook op langere termijn)Bovendien ontving ik een keuzehulp uit 2021, die me ook alweer verouderd lijkt. ( MR Linac wordt er niet in genoemd) .

Ofwel, waar doe ik verstandig aan ? Volgende week heb ik gesprek met een radioloog en die ga ik natuurlijk veel vragen stellen. Maar toch, de vraag wat de beste keuze is blijft erg ingewikkeld.

Mvg, Rob  

 

Antwoord

Beste mijnheer, ik hoop dat ik nog op tijd ben met dit antwoord (ik was er vorige week aan begonnen, maar zie dat het nu terug komt, kennelijk heb ik iets fout gedaan).

 U heeft een gesprek met uw radiotherapeut over een mogelijke bestraling. Goed dat u in ieder geval keuzes heeft. De bstralingstechnieken zijn over de jaren heen verfijnd, en nu met de Linac kan met met MRI de prostaat en de zichtbare afwijkingen daarin met nog meer precisie behandelen. De bijwerkingen blijven toch dezelfde als bij iets andere methoden, maar zijn mogelijk minder in frequentie. Dat weten we nog niet voor de lange termijn bijwerkingen, zoals bloedverlies door irritatie (radiatie cystitis of proctitis). We gaan er niet vanuit dat de bestraling juist kanker in de gezonde cellen van de prostaat opwekt, omdat de dosis hoog is. 

Maar de prostaat blijft na bestraling in het lichaam, en voor veel patienten is dat een onrustig gevoel. Zij kiezen dan juist voor operatie.

Er is veel informatiemateriaal beschikbaar, maar niets werkt zo goed als een gesprek. Ook de oncologieverpleegkundige kan daarbij een rol spelen, deze ziet veel patienten ook na hun behandelingen en kan de ervaring delen. Vaak is er ook iets meer tijd beschikbaar....

Ik hoop dat u een goede keuze kunt maken, en dat niet overhaast hoeft te doen. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/08/2024 - 08:24