Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Keuze tussen therapieen voor hormoononderdrukking bij uitgezaaide prostaatkanker
Geachte heer Bangma,
Gegevens: man 82, mei jl eerste PSA meting 21, tweede meting half sept 22, uitgezaaide prostaatkanker veel in lymfeklieren bekken. Niet op scan zichtbaar maar verdenking uitbreiding botten en endeldarm. Stadium 4, Gleason 7 (4+3), MRI en CT PET scans, Dexa scan bekken en linker heup 1,5, bovenbeen onder gewricht 1,2.
Therapievoorstellen: Bicalutamine 14 dagen, dan Eligard injecties, straling daarna. Alternatieven: mono therapie bicalutamine, mono Eligard, chirurgische castratie.
Allergische reakties voedsel en ademhaling, incl anafylactische shocks en z h opname. Toediening eerste medicatie in z h mogelijk. De mogelijke bijwerkingen va bicalutamide en Eligard schrikken erg af. Chirurgische castratie lijkt als voordeel te hebben ontbreken van bijwerkingen middelen, maar klinkt erg drastisch.
Ik merk dat ik de keuze erg zwaar en onoverzichtelijk vind. vind. Verzoek om uw visie. Indien meer gegevens gewenst zijn hoor ik dat graag.
Bangmavraag01
Antwoord
Beste mijnheer, uit uw mail begrijp ik dat er sprake is van uitgezaaide ziekte, en dat u een advies heeft gekregen om dit te laten behandelen door het testosteron te stoppen. Dat kan op verschillende manieren (chirurgisch door de operatie, of met tabletten en/of injecties), en allemaal kunnen deze enige bijwerkingen hebben, waarvan de meest frequente die van moeheid is. Uw behandelaars hebben dit geadviseerd op basis van de hen bekende gegevens. Indien u twijfelt in verband met de bijwerkingen, dan is wellicht een opstap-methode van alleen bicalutamide een optie om te zien hoe u daarop reageert. Bij onverhoopte verdere toename van het PSA kan dan daarbij een injectie gegeven worden. Als u bevreesd bent voor medicatie, dan is de operatie een mogelijkheid. Deze is permanent wat betreft het stoppen van het testosteron, en een operatie sluit niet uit dat u door dat stoppen toch ook de bijwerkingen krijgt.
Ik hoop dat u dit de informatie geeft om een keuze te kunnen maken samen met uw behandelaar.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma
Geachte heer Bangma,
dank voor uw antwoord. Inmiddels gevonden: " cT2c(i)T4GSS 4+3=7 met doorgroei van prostaatlaesie in rectum".
Na 4 anafylactische shocks, allergische reacties op voeding, ben ik beducht op allergische reacties op voorgestelde kuur: 2 wk Bicalutamide, dan Eligard, daarna bestraling. De allergie ervaringen werden niet meteen voldoende serieus genomen. Na bericht van allergoloog die mij uitvoerig onderzocht is men bereid om de 1e toediening in z h te doen en 30 minuten mogelijke reacties af te wachten. Niet erg ruim,
Na bericht van allergoloog werden als mogelijk genoemd: 1 chirugische castratie, 2 mono therapie bicalutamide, 3 mono therapie Eligard, 4 de oorspronkelijke combinatie Bicalutamide gevolgd door Eligard. Een week later werd optie 1 geschrapt, argument: allergie risico narcose. Ook Bicalutamide werd geschrapt, argument: overbodig. Voordelen van overslaan bicalutamide: geen bijwerkingen van dat middel, geen borstvorming, geen risico van allergische reakties erop. Nadelen werden niet genoemd. Eerder hoorde ik dat zonder bicalutamide de tumor langer zou doorgroeien.
Omdat de keuze versmalt tot 1 therapie, mono Eligard, en dit middel zeer belastend lijkt, maar sterk exclusief op dat middel wordt gestuurd, komt de vraag op of er een geschikt alternatief middel is om zonder bicalutamide te gebruiken.
Hierover graag uw advies.
Bangmavraag01
Beste mijnheer, het middel Eligard behoort tot de groep van zogenoemde LHRH-agonisten . Deze werken via een mechanisme dat in eerste instantie de hormonale stofwisseling kortdurend stimuleert tot het aanmaken van testosteron. Daarom dient er kortdurend een blokkerend middel als bicalutamide toegevoegd te worden. Nu is er ook een middel dat behoort tot de LHRH-antagonisten, waardoor de bicalutamide niet nodig is. Dat is het middel degarelix. U kunt met uw behandelaar overleggen of dit middel wellicht in aanmerking komt.
Vriendelijke groeten, chris bangma