Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
keuze voor radium therapie of voor chemo bij crpc
Hallo, fijn dat ik een vraag kan stellen.
Mijn man heeft prostaatkanker: december 2020 diagnose uitgezaaide prostaatkanker. meerdere metastasen in de botten, meer dan tien, geen metastasen in organen of lympheklieren. Dwarsleasie door de kanker, is meteen bestraald, hij kan nu, na revalidatie weer lopen. Gleason score bij ontdekking, 8. Therapie tot nu toe : hormoon injekties, infuus voor versterking van de bottenen en zytiga. Afgelopen half jaar toch geleidelijke stijging psa. Nav psa en pijnklachten afgelopen weken meer onderzoek. Uitkomst nog steeds geen metastasen in organen of lymphe. Wel uitbereiding van metastasen in de botten, nieuwe plekken, grotere plekken. /de pijn wordt veroorzaakt door rib waar veel kanker in zit.
Geen chemo bij de start van de behandelingen gekregen gehad vanwege toen, zeer ernstige coronainfektie, opgelopen in het ziekenhuis tijdens de opname voor de dwarsleasie.
Corona is genezen, conditie en bloedwaarden zijn afgelopen half jaar steeds allemaal goed. Dwarsleasie: na bestraling lichte restverschijnselen in de vorm van een verstoorde gevoelsensatie in de voeten. Lopen en evenwicht gaat inmiddels allemaal weer prima. Conditie goed.
Beste vervolgstap nu? Zytiga is gestopt. Oncoloog stelt voor radium therapie maar als ik vraag bij hoeveel procent van de mensen het aanslaat is het 65 %. wat is uw inschatting hiervan, hoe groot is de kans dat de radiumtherapie aanslaat?
Het is ook moeilijk te controleren of het wel werkt begrijpen we, dus als het niet werkt komen we daar pas na maanden achter en groeit de kanker door.
Andere mogelijkheid is chemo. Wat is de kans dat chemo aanslaat? We weten dat chemo zwaarder is en er is in dit geval misschien meer kans op zenuw beschadiging?
Welke chemo is beter iv hiermee, zou u d0cetaxel aanraden of cabazitaxol?
Heeft het zin om tijdens een eventuele chemokuur de voeten te koelen om daarmee verdere zenuwschade te verminderen. ? Ik las dat ze dat in Belgie wel doen maar niet in Nederland.
De relatie met de oncoloog is goed, maar na het gesprek met de oncoloog, waarin we eigenlijk al toestemden met radiumtherapie zijn we toch gaan twijfelen, vandaar dat ik hier deze vraag stel. We willen iets zekerder zijn dat we het goede kiezen.Bedankt voor het lezen van deze vraag.
Antwoord
Beste mevrouw, dank voor uw mail, goed dat u zich zo inzet voor uw man. Met de behandeling met docetaxel is zeker de meeste ervaring opgedaan. De effectiviteit van andere middelen is altijd een zaak van individuele variatie. We kunnen het maar moeilijk voorspellen, en ook niet hoe lang een effect aanhoudt. U heeft een keuze gemaakt met uw behandelaar die uw man het beste kent. Het is voor mij niet mogelijk om in de schoenen van de behandelaar te gaan staan. Er bestaat rondom elke behandeling onzekerheid. Dat is lastig om mee om te gaan. Of het koelen van voeten werkelijk bijdraagt aan zenuwherstel lijkt me wat ver gezocht, maar ik heb er geen ervaring. mee.
Het spijt me dat mijn antwoorden beperkt zijn. Heel veel sterkte in het komende traject voor u en uw echtgenoot. vriendelijke groeten, chris bangma