Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Keuze ziekenhuis

18 september 2024 om 22.53
139 x gelezen

Goedemorgen heer Bangma,

Een MRI-scan, echografie en biopsie heeft bij mij geleid tot de diagnose "gelokaliseerde prostaatkanker". Oorspronkelijk werd "actief volgen" als één van de opties genoemd, maar tijdens een gesprek werd gezegd dat er sprake is van cribriforme groei, en om deze reden werd aangeraden mij op korte termijn te laten behandelen.

Zodoende sta ik nu voor de keuze: operatief verwijderen of bestralen. Op dit moment lijkt opereren mij de betere optie, maar wellicht brengt het gesprek met de uroloog en de radiotherapeut daar nog verandering in.

Een andere vraag die zich voordoet is: in welk ziekenhuis heeft de prostaatoperatie de grootste kans op een succesvolle afloop. Dat wil zeggen: volledige verwijdering van de kanker, en het uitblijven van complicaties en (permanente) bijverschijnselen zoals incontinentie.

Het ziekenhuis waarnaar ik door mijn huisarts ben verwezen beschikt over de Da Vinci-robot, en voerde in 2023 ruimschoots meer dan 100 operaties uit. In enkele andere ziekenhuizen was het aantal uitgevoerde operaties echter aanzienlijk groter, en deze andere ziekenhuizen hebben een veel betere score voor wat betreft het effect van de operatie (bron: ziekenhuischeck.nl, percentage van de patiënten bij wie de PSA-waarde na de operatie niet kleiner dan 0,1 is).

Kan ik zelf bepalen in welk ziekenhuis ik word geopereerd? Vraag ik dit aan mijn huisarts? Kent u andere betrouwbare bronnen van dergelijke informatie?

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste Mijnheer, de keuze van het ziekenhuis is van belang, u moet vertrouwen hebben in uw behandelteam. Het hebben van een robot is niet meer zo bijzonder, maar het verrichten van 100 operaties per operateur wel (dus niet: 100 per ziekenhuis). In die centra met een hoog volume aan patienten en per operateur worden de technieken van zeer bedreven operateurs met elkaar uitgewisseld, en constant vergeleken. In een aantal ziekenhuizen wordt de operatie aangevuld met de Neurosafe procedure waarbij tijdens de operatie gekeken wordt of de snijvlakken vrij van tumor zijn, en 0f daarmee de zenuwbanen langs de prostaat gespaard kunnen worden. De hoog-volume centra brengen hun resultaten op hun websites ook meestal naar buiten. Er is evenwel (nog) niet een centrale plaats waar dit allemaal verzameld staat. 

U hebt zelf de vrije keuze. Uw huisarts kan daarbij helpen, maar zal niet op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. Er wordt in het publieke domein heel wat geschreven en geclaimed, en het is erg lastig als patient en huisarts om hierin je weg te vinden. Overweging is ook om niet tever van huis uw behandeling te kiezen. Immers, bij vragen of bijwerkingen bent u dan dichter bij de specialist die u behandeld heeft. 

Ik hoop dat u dit helpt. Ik wil u voor de objectiviteit van deze berichtgeving geen namen geven van instanties, maar indien u daar prijs op stelt kan het Kanker.nl team u direct aan mij linken voor een persoonlijk advies. 

Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 26/09/2024 - 07:42

Beste heer Bangma,

Zeer bedankt voor uw reactie, dat helpt zeker. Een persoonlijk advies zou ik erg op prijs stellen, ik heb de moderatoren gevraagd de link te leggen.

Met vriendelijke groet, Frits

Laatst bewerkt: 29/09/2024 - 17:45