Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Koorts en hoge ontstekingswaarden elke derde week na chemo
Beste professional. Bij mijn vader is in het begin dit jaar lymfeklierkanker geconstateerd waarvoor hij bu chemotherapie krijgt, de 5e kuur is net gisteren gegeven. Helaas is het zo dat op de achtergrond ook nog prostaatkanker speelt (waarvoor hij in 2022 6x chemotherapie heeft gehad). De eerste 2 keer chemo ging best goed maar daarna gaat het eigenlijk alleen maar bergafwaarts. De enige weken waarin hij zich nog een beetje goed voelt is de eerste week van de chemo als hij 5 dagen Prednison krijgt. Daarna gaat hij de tweede week altijd hard achteruit (kan alleen maar liggen) en dan de derde week komt er elke week hoge (boven 39 graden) koorts bij waardoor hij echt niets meer kan (en volledig gevoed wordt door de sondevoeding die hij sinds het ontdekken van de lymfeklierkanker krijgt omdat hij niet meer kan eten). Er zijn meerdere malen onderzoeken gedaan (urine op kweek, bloed op kweek, longfoto) maar nergens komt iets uit. Zijn CRP waarde is in deze derde week altijd heel hoog (160). Een PSMA scan van de prostaatkanker laat geen progressie van de kanker zien, deze houdt zich dus rustig. Op de PET-CT-scan van de lymfeklierkanker is te zien dat de chemotherapie aanslaat. Mijn vraag is nu, hoe kan dat toch? Elke keer de derde week zo ziek, waar komen de koorts en de hoge ontstekingswaarde vandaan? Kan dit het gevolg zijn van een of beide kankers en is er dus niet 'nog iets' aan de hand? De Prednison is in ieder geval elke keer weer het 'wondermiddel' dat mijn vader oplapt, maar ik zie nu al weer tegen de derde week op waarbij we weten dat de hoge koorts en extreme vermoeidheid weer terug gaan komen. Moeten de artsen nog verder gaan zoeken waar dit vandaan komt (iets wat ze nu dus niet doen omdat uit bloedkweek, urinekweek en long foto niets is gevonden). Vriendelijke groet, een heel verdrietige dochter.
Antwoord
Beste mevrouw, goed dat u navraag doet voor uw vader, en het patroon van de reactie op de kuren herkent. Veel patienten kunnen de eerste dagen van een chemokuur wel goed doorstaan, maar bij de volgende sessies wordt het steeds lastiger. De chemotherapie breekt zieke maar ook gezonde cellen af die soms ook helpen bij de afweer tegen infecties. Daarom kan iemand wel vatbaarder zijn voor infectie. Het heeft evenwel niets met de opleving van een van beide kankers te maken. Daarbij zijn er kweken afgenomen om infectie te herkennen, en dat is gelukkig niet het geval. Het beeld past dus bij de reactie op de therapie. Uw oncoloog ziet dit beeld ook, en kan wellicht nog meer uit ervaring spreken van andere patienten. Ofschoon heel naar past het wel in een gebruikelijke reactie. Als de bijwerkingen te erg worden dan moet u met de oncoloog bespreken of het zinvol is een volgende kuur te ondergaan, en uitmaken of de bijwerkingen dat waard zijn.
Ik hoop dat u daarover met uw behandelaar kunt spreken, of met de oncologie verpleegkundige. Sterkte! vriendelijke groeten, chris bangma