Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Male sling
Geachte Professor Bangma,
Wat is uw mening betreffende wel of niet plaatsen van een male sling na 5 maanden post ok met 300ml verlies per dag,is invaliderend voor hem, over 3 maanden start de bestraling. Mijn man 68j, is doorverwezen door het AVL omdat er mogelijk schade is door grootte prostaatkanker en korte plasbuis waardoor er geen volledig herstel wordt verwacht. Nu zegt het AVL wel laten aanmeten van een sling en de VU niet, zij zeggen wachten tot na de bestraling dus dat is over 9mnd.
Antwoord
Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof.Chris Bangma.
Beste Ayka,
Het urineverlies is een heel vervelende bijwerking, en moet uiteraard verholpen worden, want 300 ml is veel verlies. Met bekkenbodemtherapie komt dat niet meer goed. Het is hoogst waarschijnlijk een vorm van stress-incontinentie, maar een uroloog zal zeker ook moeten controleren of de blaas niet onwillekeurig samentrekt (urge incontinentie). Er zal een operatieve ingreep moeten gebeuren door urologen die gespecialiseerd zijn op dit gebied. In het AVL vindt je die niet, en het advies om een sling te implanteren is niet optimaal. Omdat er ook nog radiotherapie volgt, is het advies van de VU beter. Een operatie zou moeten volgen enkele maanden na de bestraling, en na hernieuwde evaluatie van de reden van de incontinentie op dat moment. Alleen zouden wij niet een sling adviseren, maar een implanteerbare sfincter. Een sling is meestal niet afdoende bij ernstige incontinentie, en is ook niet meer te verwijderen zou er iets mee gebeuren, of als deze niet afdoende blijkt te werken.
Overleg het met de behandelaars in de VU, veel sterkte met het vervolg. Prof Bangma
Beste Prof Bangma,
Veel dank voor uw reactie,
Alle overwegingen in acht genomen is onze beslissing toch idd afwachten tot na de bestraling
Fijn dat U hierin het voor ons toch makkelijker heeft gemaakt om deze moeilijke beslissing te nemen , en af te wachten tot na de bestraling in de hoop dat er dan hopelijk na de bestraling een gunstige oplossing komt!
met vr gr Stella, partner van!
Beste Stella, veel succes. Natuurlijk begrijp ik dat de lastige situatie nog enige tijd aanhoudt totdat het euvel hopelijk verholpen kan worden na de bestraling. Groeten, chris bangma
Beste Prof Bangma,
Nav van onze vorige vraag is mijn man nu 3/4 jaar post bestraling nogsteeds belemmerd door zijn incontinentie. Kort na de bestraling leek het beter te gaan met een verlies van 30ml, maar geleidelijk weer een toename 100 ml nu , en nocturie van 3x per nacht. Hierdoor een gebroken nachtrust waardoor hij overdag vermoeid is. Men is nu terughoudend met een operatieve oplossing ivm bestraling. Ook wordt gezegd dat er verbetering kan ontstaan tot 1 jaar na de bestraling.
1. Heeft extra bekkenbodem fysiotherapie nu nog zin?
2. Hij gebruikte medicatie voor nocturie maar werkte niet. 3. Zijn er nog onderzoeken noodzakelijk?
4. Wat zouden voor hem de behandelopties zijn?
5. Hij heeft nu een verwijzing naar Zaandam, maar hij wil ivm terughoudendheid ingreep eerst nog extra fysio proberen?
6. Graag uw advies
Met vriendelijke groet Stella, partner van
Beste Stella, het valt altijd te proberen of bekkenbodemoefeningen nog helpen. Maar indien dat niet het geval is, dan kan een sfincter wel degelijk een optie zijn. Vaak zal na een bestraling gekozen worden voor een AMS sfincterprothese omdat deze zoveel mogelijk buiten het bestraalde gebied ligt. Een half jaar tot een jaar na bestraling is wel het veiligste voor genezing van de operatieve ingreep. Tevoren wordt altijd in de plasbuis en blaas gekeken of er geen vernauwingen zijn, en ook moet de blaas liefst rustig zijn zonder (teveel) spontane samentrekkingen (contracties).
Ik hoop dat dit weer helpt. Chris bangma
Beste Cris Bangma,
Bedankt voor uw info.
Eerst maar kijken of de fysio dan toch nog kan helpen, inmiddels 1e keer geweest en veel nieuwe tips gekregen. dan evt vervolg stap, sfincter prothese, maar ziet hij nog niet echt zitten.
met vriendelijke groet Stella