Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Met welk onderzoek is het mogelijk om de grote van de tumor in beeld te brengen?

Goedemorgen, Ik heb sinds 2019 prostaatkanker en ook op mijn rechterlong een kleine tumor gehad, deze is bestraald en geeft geen problemen.wordt regelmatig gecontroleerd. Maar geen bijzonderheden. Chemo keur heb ik gehad en immunokuur is lopende om de 6 weken. En reageer goed op deze behandeling. Het bestralen van de prostaat is uitgesteld vanwege de chemo keuren. Dit is mij goed uitgelegd en dus begrijp ik waarom dit zo gaat We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. Voor de prostaat heb ik gedurende deze tijd de Hormonen keur Zoladex (gorselerine) 1 injectie iedere drie maanden. ik kom er nu achter dat ik al geruime tijd diabetes ontwikkel en de waarde’s flink schommelen tussen de 10 en de 18 soms zonder echte aanleiding. Ik ben op dieet en vermijd alle suiker producten. Ook ben ik gaan sporten. Zwem 4x per week en 2x per week fysio (trainen) de HbA1c is nu 2x getest en is 80 en 81.De medicatie die ik heb gebruikt metformine,cyclazide en Jardiance hebben niet veel invloed hierop tevens krijg ik last van mijn darmen daarvan.dus neem ik maar af en toe een tablet om te kijken of het dan zakt. Ik meet 4x per dag de glucose en zit nu tussen de 10 en twaalf met de waarde. Voor de plasklachten die ik sinds 2017 heb is er nog weinig veranderd. Ik catheteriseer 2tot3 x per dag om de blaas leeg te krijgen meestal tussen de 300 en 500 cc blijft er achter.De Vraag: hebben de plasklachten met het diabetes te maken? En waarom kan de grote van de tumor niet onderzocht worden volgens de Uroloog. De Psa totaal is 0,56-0,47-0,44 en nu 0,42.

 

 

 

Antwoord

Beste mijnheer. Uw plasklachten hebben niet met uw diabetes te maken, maar wel met de conditie van uw prostaat. Er is sprake van een obstructie door de tumor, waardoor u moet catheteriseren, zo lijkt het. Het volume van de tumor is lastig te bepalen met de daarvoor beschikbare middelen als scans, en is gerelateerd aan het gebruik van de zoladex. Maar belangrijk is: er wordt geen beleid mee gemaakt, dus heeft het niet zoveel nut om naar te kijken. Daartoe gebruikt men het PSA en andere merkstoffen in het bloed.  De PSA is gelukkig erg laag.

Ik hoop dat dit u helpt. Vriendelijke groeten, Chris bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw antwoord, wat is dan de betekenis van een lage PSA waarde tot betrekking met de tumor. Ik hEb ook een chemo en immuno therapie gehad. De immuno therapie is nog steeds van toepassing.verder ben ik tijdelijk gestopt met de zoladex. Het is bekend dat de afbouw daarvan een half jaar kan nemen.dit om de diabetes .te doen genezen. Bij eventuele stijging van de PSA zal er dan nog een.patscan op volgen.De Waarde van de diabetes blijft zonder de uitschieters rond de 9 en. De HbA1c is inmiddels gezakt van 80 naar 53.en ben onder behandeling van een internist.

alvast bedankt voor de medewerking.

m vr gr Frank.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46