Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Mrlinac en Varian Ethos
Hallo mijnheer Bangma,
Mijn geval is deze week in hetMDO besproken en in de rapportage lees in dat er eventueel cyberknife wordt aanbevolen. Mijn waarden zijn T1c Nx Mx en een gleason score 3+4.
Ik heb de informatie folder van het EMC over oa cyberknife gelezen en schrik me rot wat daar bij komt kijken. Goudstaafjes plaatsen wekenlang dieet , katheter 'wegmaken' e.d.
Ik ben sowieso al heel bang voor een ziekenhuis en heb al stress als ik op ziekenbezoek ga:S IK zie dan ook vreselijk op tegen de behandeling en ben er zelfs bang voor.
Ik heb over MRlinac gelezen en ook een bericht dat er in het EMC een Varian Ethos behandeling is. Als ik het zo lees (als techneut dan) lijken die twee apparaten in werking erg op elkaar of vergis ik me daar in?
Beiden systemen werken als ik het zo leed met constante monitoring en aangepaste intensiteit en patronen. Klopt het ook dat daarbij gekeken wordt of de bestraling al voldoende was?
Ik weet niet wat daar allemaal verder bij komt kijken maar dit lijkt mij uit de verhalen op kanker.nl en het artikel in 'amazing erasmus' veel minder heftig om te ondergaan in mijn situatie.
Heb ik daar overigens zelf ook zeggenschap over wat waar en hoe?
Bet gespannen groet,
Bert
Antwoord
Beste mijnheer, erg vervelend dat u zoveel stress ondervindt. Dat kan, meen ik, alleen maar iets verminderen door een goede en persoonlijke uitleg. Het vermijden van de plaatsing van de goudstaafjes kan ook bijdragen. De Varian Ethos lijkt daarmee inderdaad op de MRLinac. In het ErasmusMC heeft men inderdaad beschikking over al die methoden, en daarom raad ik u aan een persoonlijke afspraak aldaar te maken met de radiotherapeut die de prostaatkanker behandelt. U kunt zich laten verwijzen door uw behandelteam.
Vriendelijke groeten, en sterkte, Chris Bangma
Beste ChrisBangma,
Hartelijk dan voor je antwoord. Het is gewoon gewoon heel heftig allemaal. Je antwoord helpt inieder geval iets.
Ik heb al een verwijzing en volgende week een afspraak. Uiteraard ga ik in gesprek met de radio therapeut over de behandeling en hoop dat mijn eigen gevoel daar ook een belangrijke rol in gaat spelen.
Het is fijn om te weten dat deze behandelingen op elkaar lijken.
Dank voor de goede wens en vriendelijke groeten
Bertus