Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Na plaatsen goudmarkers pijn- en plasklachten
Goedenavond Prof. Bangma,
Bij mijn vader zijn 4 weken geleden goudmarkers in de prostaat geplaatst ter voorbereiding op de bestraling (ivm prostaatkanker psa 18, geen uitzaaiingen).
Meteen de volgende dag hevige klachten (pijn, koorts, beven, duizelig, obstipatie, niet kunnen plassen (druppels). In het ziekenhuis bleek een infectie de oorzaak (volgens de arts). Dus antibiotica gekregen. De klachten bleven aanhouden. Uiteindelijk na een paar dagen kreeg mijn vader Tamsulosine erbij en macrogol. Toen is het een week redelijk goed gegaan. De tamsulosine die hij gebruikte is niet meer in NL verkrijgbaar. Overgestapt op ander merk en sindsdien weer heftige klachten zoals toen (muv de koorts). Verschillende merken Tamsulosine geprobeerd, met verergering van de klachten tot gevolg. Sinds vrijdag Vesomni 6 (0,4 mg) gekregen en het leek iets beter te gaan, maar helaas klachten zijn er weer. Echo van de blaas laat zien dat hij voldoende uitplast (88). Urine op de kweek gezet om op blaasontsteking te checken.
Nu lees ik overal dat plaatsen van goudmarkers in principe geen langdurige klachten kan veroorzaken. Toch heeft mijn vader er nu al 4 weken heel erg last van. Zou het kunnen zijn dat de goudmarkers door het lichaam afgestoten kunnen worden of dat er mogelijk een verdikking in de darm is ontstaan hierdoor wat de ontlasting bemoeilijkt. Er lijkt een verband te zijn tussen de pijn en plasklachten en de stoelgang. Op het moment dat mijn vader ontlasting heeft gehad, nemen de klachten af. Mijn vader drinkt voldoende, eet vezelrijk, loopt elke dag.
Mijn vragen zijn dus:
- Kan er sprake zijn van afstoting van de goudmarkers?
- Kan het probleem liggen aan de darmen? Zo ja wat?
- Zijn dit herkenbare klachten bij het plaatsen van goudmarkers?
- Welk vervolgonderzoek zou u aanraden?
- Welke medicatie zou u aanraden ipv Vesomni?
- Welke vragen zou ik kunnen stellen aan de uroloog?
Wat denkt u dat de oorzaak van het probleem is?
Excuus als er vragen tussen zitten die u niet mag beantwoorden. Alle begrip voor als u dit niet (allemaal) beantwoord.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord
Beste mijnheer/mevrouw,
Zo te zien maakt u zich erg ongerust over hoe het met uw vader gaat, goed dat u zich ontfermt over hem. Er lijkt na de behandeling met antibiotica geen duidelijke infectie te spelen, maar wel iets wat in relatie staat met de werking van de darm. De blaas lijkt goed leeg na het plassen, dus functioneert deze goed. Met de nieuwe medicijnen lijkt het wat beter te gaan. De aanvallen lijken wel een beetje op een ' vagale reactie' waarbij ook de bloeddruk laag zou kunnen zijn. Het is iets om te laten controleren, en met uw uroloog te bespreken. Ik acht het onwaarschijnlijk dat de goudmarkers de oorzaak zijn. Deze kunnen geen allergische reactie opwekken, terwijl een eventuele infectie bestreden is. Een obstructie daardoor in de achterliggende darm lijkt mij eveneens onwaarschijnlijk. Vesomni is een medicament waarin een anticholinergicum gecombineerd is met tamsulosine. Het anticholinergicum lijkt mij niet een werkbare keus te zijn: het legt de darm en blaas stil. Dus tamsulosine is logischer.
Ik heb geen antwoord op al uw vragen, en ik raad aan een en ander te bespreken met de uroloog, die ook de prostaat kan onderzoeken (voelen) en infectie daarin kan proberen uit te sluiten.
Ik hoop dat u dit helpt. Een lastig probleem. Vriendelijke groeten, Chris Bangma