Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Na verwijdering prostaat toch een recidief.
Geachte professor Zijn er voor mij nog andere opties;
Juli 2014 Radicale prostatectomie, juli 2017 Recidief voormalig prostaat bed, vervolg 28 x bestraling, PSA onmeetbaar, tot sept 2020 PSA meetbaar, vervolg wederom PET/CT Gallium-68, uitslag wederom recidief prostaatbed. !!!!! ????. Behandel optie als PSA oploopt naar 6-10 ug/l Hormoon behandeling . Bestraling is geen optie meer.
Antwoord
Beste Gerard,
U vertelt een opmerkelijk verhaal dat er na uw eerste her-behandeling met bestraling op het prostaatbed wederom op dezelfde plek een recidief is ontstaan. Tenminste, als we de PSMA-PET CT moeten geloven. Ik heb geen reden om dat niet te doen, maar ik heb het ook nog niet eerder meegemaakt. Nu hebben we geen andere methoden om een recidief aldaar zichtbaar te maken. Vroeger voelden we met de vinger (rectaal toucher) en maakten we een MRI, maar beide methoden zijn niet zo gevoelig. Als er om de een of andere reden twijfel zou zijn aan de geleverde PET scan, dan zou ik deze over laten maken, of op z’n minst laten her-beoordelen door een ervaringsdeskundige. Maar helaas heeft het geen directe consequenties of nut bij de afwezigheid van een therapie die alleen op het prostaatbed ingezet kan worden. Een tweede bestraling is niet aan te raden vanwege de irritatie die zo’n tweede keer oplevert, of nog erger (bloeding, weefselverval). Dus bij verdere stijging van het PSA als teken van doorgaande groei bent u aangewezen op een medicament dat het testosteron afstopt. Wanneer dat ingezet wordt is een afweging tussen de te verwachten bijwerkingen, de snelheid van de veranderingen in het bloed, en de te verwachten voordelen van een snel ingezette testosteron-stop. Uw behandelaar kan dat met u bespreken.
Veel sterkte, prof Chris Bangma
Geachte prof. Bangma
Hartelijk dank voor uw reactie, ik ben zo vrij om u nog te vragen of Cryoablatie ook nog een optie is ? Gericht bevriezing van tumorcellen.
Hartelijk dank
Beste Gerard,
Dat is een goede vraag, maar ik vrees dat er maar weinig ervaring mee is. De cryotherapie wordt in Europa maar beperkt toegepast, en in Nederland voor zover ik weet maar op 1 locatie, in Nijmegen in het Canisius ziekenhuis. Het probleem is dat er wel een duidelijke hoeveelheid weefsel voor nodig is om de cryo-naald in te kunnen steken en het klompje weefsel te bevriezen. Als de prostaat nog aanwezig is, dan is dat geen probleem. Maar een recidief is meestal erg klein, je krijgt er niet makkelijk een naaldje in. Ik denk evenwel dat de neveneffecten tenminste net zo groot zijn als die van een tweede bestraling, en dat de kans op een defect in de darm aanzienlijk is. Als u het verder wil exploreren, neem dan contact op met het Canisius ziekenhuis, afdeling urologie.
vriendelijke groeten, Chris Bangma