Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Operatie mogelijk ondanks aanwezigheid van kankercellen in het prostaatkapsel?
Goedenmiddag,
Mijn man heeft geen klachten en er is bij toeval een PSA waarde van 24 gevonden bij bloedprikken op een aantal algemene dingen en de PSA. De grootte van de prostaat is normaal, passend bij mijn man zijn leeftijd (63).Hij heeft een punctie gehad waarbij 12 biopten zijn genomen. Gleason 4+5 = 9. De PET-CT scan bracht geen uitzaaiingen aan het licht. Wat een opluchting! Hij heeft nu volgens onze oncologieverpleegkundige de keuze uit 2 behandelingen: een operatie met de Da Vinci-Robot of uitwendige bestralingen in combinatie met hormoontherapie gedurende 3 jaar. Echter als de afgelopen woensdag gemaakte MRI scan uit zal wijzen dat er cellen in het kapsel zitten, dan is een operatie niet mogelijk Volgens haar en zal de behandeling dus bestaan uit bestralingen en hormoontherapie. De uitslag van de MRI verwachten we deze week.
Mijn man zou heel graag hoe dan ook voor de operatie-optie kiezen en ik kom tegen op uw website dat een operatie soms ook gedaan wordt als er sprake is van kapseldoorbraak. Wel is deze situatie ongunstiger, dat begrijpen we. Graag willen we van u horen of er, ook als het kapsel aangetast is, inderdaad toch nog de mogelijkheid van een operatie is.
Met vriendelijke groet,
Abba59
Antwoord
Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof. Chris Bangma.
Beste mevrouw, Een lastige keuze om te maken, natuurlijk, en ook spannend. De tumor heeft immers een hoog risico op microscopische uitbreiding buiten de prostaat vanwege de Gleason 9. Gelukkig toonde de PET scan dat niet, maar deze kan niet elke cel zichtbaar maken. U heeft zich in de materie goed verdiept, en een keuze gemaakt in principe voor operatie, ondanks de risico’s die daaraan zitten. De MRI zal aanwijzingen, maar geen bewijs geven van kapseldoorbraak. Maar ook als er sterke aanwijzingen zijn dat de tumor door het kapsel groeit, dan nog is het vaak mogelijk om afdoende te kunnen opereren. Uiteraard zal de uroloog dan wel een extra marge aan de kant van de verwachte doorbraak nemen om een snijvlak te voorkomen waarin tumorcellen zitten (een positief snijvlak). Dat gaat dan gepaard met verlies van erectiemogelijkheden na de operatie. Indien de MRI echter ingroei in de zaadblaasjes toont, dan is de uitkomst van een chirurgische behandeling wel erg veel minder dan een bestraling. In dat geval is bestraling toch echt te verkiezen boven operatie.
Ik hoop dat u dit ondersteunt in uw keuze. Veel sterkte, prof Bangma
Geachte professor Bangma, hartelijk dank voor uw reactie! Deze geeft ons weer meer duidelijkheid.
We weten inmiddels dat uit de MRI geen kapseldoorbraak blijkt. Mijn man is intussen doorverwezen voor een operatie, inderdaad heel spannend. Nogmaals dank, met vriendelijke groet, Abba