Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Oplopend PSA na Zoladex pauze.

Beste mijnheer Bangma,

Ik weet niet of dit nodig is maar ik heb het op een oude/eerdere vraag gepost en weet niet of dit moet als nieuwe vraag,

Het is nu bijna twee jaar sinds de laatste communicatie. Nog steeds is iets tussendoor gebeurd: zoals eerder gezegd is de Zoladex therapie al bijna twee jaar gepauzeerd. Wel na mijn eerste Hartprobleem in 2022, die de oorzaak was om het te pauzeren veranderd door het feit dat een jaar later heb ik weer een zware aanval gehad met als resultaat het plaatsen van een pacemaker. Door dit kon iedereen begrijpen dat de Zoladex niet de hartproblemen had gecreëerd. Toch blijf de uroloog met de beslissing om de therapie nog niet opnieuw te starten. We meten de PSA om de 3/5 maanden en na een paar maanden stabiel te blijven groeit het weer duidelijk iedere keer. 

Nu met de laatste meting van 0,38 ben ik eigenlijk hoger dan toen de eerste behandeling begon (0,36) in maart 2020. Dit baart me zorgen omdat toen een multidisciplinair team besloot te starten en we nu (twee jaar) met de pauze blijven zitten. Mijn vragen zijn tweeledig: 1- is het niet gevaarlijk om nog te wachten, 2- wat is de norm in Nederland als de hormoontherapie weer opgestart moet worden, de ene keer hoor ik er 4, de andere keer 1, en weer een andere 2. Hierbij wil ik wel vermelden dat we de pauzes altijd samennemen, maar nu weet ik het niet meer. De volgende PSA test staat nu gepland voor half november. In de uitslagbrief die de uroloog naar de huisarts stuurt staat altijd "lichte stijging", en dat klopt maar er is ook een meetpunt en dat is de tijd tussen de stijging. Best moeilijke materie voor een patiënt moet ik zeggen.

02-08-2022       Pauze Hormoontherapie

25-10-2022       0,030    

20-12-2022       0,036    20%

7-3-2023            0,068    89%

31-5-2023          0,130    91%

19-9-2023          0,180    38%

16-1-2024          0,280    56%

15-5-2024          0,380    36%

Harstikke bedankt voor uw hulp aan ons allemaal

Laatst bewerkt: 10/06/2024 - 10:47

Antwoord

Beste mijnheer, ik herken uw vraag en meen dat ik die reeds recent beantwoord heb. Wellicht dat de Kanker.nl service u kan helpen deze terug te vinden. Ik hoor het wel als er iets nieuws te beantwoorden is.

vriendelijke groeten, chris bangma

Laatst bewerkt: 21/06/2024 - 18:04

Geachte heer, U heeft gelijk, ik had de vraag bij de wat oudere post van 2 juni 2022 en toen dacht ik dat het beter was om een nieuwe post te starten (reden was dat er een keer tegen mij werd gezegd dat het beter was om dat te doen vanwege het feit dat niet iedereen kijkt naar oudere berichten, die soms niet 100% gelinkt zijn). En tussendoor kan ik net opnieuw bij mijn account, die niet meer werkte na een Microsoft update (moest wel een nieuwe wachtwoord regelen).

Laatst bewerkt: 01/07/2024 - 17:23

dank u wel voor de toelichting, ik hoop dat het nu allemaal gelukt is voor u. vriendelijke groeten, chris bangma

Laatst bewerkt: 08/07/2024 - 07:50