Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Opvliegers bij anti-hormoontherapie

Geachte heer Bangma,

Ik word al gedurende enkele maanden behandeld met een depot Zoladex  10,8mg. i.v.m. met recidive prostaatkanker met uitzaaiingen in het skelet. Volgende week is de uitslag van de eerste psa meting bekend. 

De bijwerkingen vallen tot heden nog mee. Wel heb ik veel opvliegers, tenminste 20 maal per dag. Overdag vind ik dat niet zo heel erg. 's-Nachts onder het dekbed is het echter wel bijzonder irritant en ik ben er voorlopig nog niet vanaf.

De vraag is of er hier een behandeling voor is met medicijnen en of ik hierdoor met de bijwerkingen niet van de regen in de drup beland? Uiteraard vraag ik dat volgende week aan de behandelend uroloog, maar ik oriënteer mij alvast.

 

Vriendelijke groet en alvast bedankt.

Antwoord

Opvliegers is een regelmatig voorkomende bevinding, en heel wisselend in intensiteit bij verschillende patienten. Het is mijn ervaring dat patienten dit in toenemende mate ondervinden gedurende het eerste jaar van de testosteron stop (de 'hormoon'behandeling) zoals u die heeft. Maar dat het daarna steeds minder wordt, of minder hinderlijk (misschien omdat men eraan gewend raakt...). Er bestaat medicatie tegen in de vorm van antiandrogenen (tabletten), die in ongeveer de helft van gebruikers de klachten doet verminderen. Die medicatie kan wel andere effecten versterken, bijvoorbeeld het optreden van borstvorming en irritatie op die plaats. Deze antiandrogenen kunnen op lange termijn wel de gevoeligheid van de prostaattumor voor de Zoladex hormoontherapie verminderen. In een Franse studie uit 2015, waarin verscheidene medicijnen getest werden op het terugdringen van opvliegers, kwam cyproteronacetaat 100 mg per dag in aanvullingop de depot therapie er het beste uit. Voeding heeft geen bewezen invloed op de frequentie van de opvliegers, koffie ook niet.  

En als het allemaal niet helpt? dan is er nog de optie om intermitterende testosteron stop toe te passen, dat is: af en toe stoppen met de hormoontherapie. Of een totale verandering van het depot preparaat naar bijvoorbeeld transdermale oestrogenen (pleisters). Deze geven een goede testosteron stop bij de meeste patienten, minder opvliegers, maar wel meer borstvorming. Dergelijke veranderingen behoeven een goed gesprek met uw uroloog.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46