Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Plek op het rib
Beste dokter,
Een paar maanden geleden is er prostaatkanker bij mijn man (62jr) vastgesteld. Biotopen en onderzoeken gaven aan: Klein T2’tje, ingekapseld, gleason 3+4, geen zichtbare metastasen, psa 8,9. Mijn man koos voor prostaatverwijdering. Daarom wilde uroloog een botscan doen. Wat hij niet verwachtte: een plek op het elfde rib lichtte op. Het lijkt op een verdikking, alsof er een soort schijfje op het bot zit. Is dit nu een uitzaaiing of een traumaletsel? De psa waardes na operatie zullen dit duidelijk maken zei de prof (intussen overgestapt naar een ander ziekenhuis).
Na succesvolle operatie: Tumor bleek een T1 te zijn, hebben daardoor zenuwbesparend kunnen opereren, ingekapseld, schone snijvlakken, rest van prostaat ook schoon, 15 weggenomen lymfeknopen zijn schoon, gleason 3+3. 5 weken na operatie staat de PSA op 0,04. Prof: waardes zijn goed gezakt, zitten op schema en verwachten op de controle over 3 maanden psa dat onder 0.01 zit. Wat rib betreft: is zeker geen uitzaaiing want dan waren de psa waardes echt een pak hoger geweest. Dus trek flesje maar open en sluit dit akelig verhaal maar af.
Maar…. Mijn man is toch nog niet helemaal gerustgesteld. Komt dat (deels) door de traumatische ervaring? Verwerkingsproces?
Hij vroeg aan de prof: hoe zit dat let het rib dan? Ben er niet zo gerust in. Prof zei dat hij overtuigd is dat dat niks is, maar om gerust te stellen kan hij een CT laten nemen bij die controle over 3 maanden en dan zal wel duidelijk worden dat die vorm wat veranderd is en alles oké is. “Dan ben je gerust.”
Nu onze vragen: Is de PSA van 0,04 na 5 weken effectief volgens verwachting en mogen de effectief gerust zijn? Hoe groot is de kans dat die volgende controle onder 0,01 zit? Of misschien andersom: hoe groot is de kans dat die de volgende controle dan niet gezakt is? Mogen we er vanuit gaan dat dat plekje op het rib effectief niks is? Ook niks anders zoals een bottumor? Voor de operatie is er ook een MUCO geweest, had dan de oncoloog niet gewezen op de mogelijkheid van botkanker?
Bedankt alvast voor uw reactie! Vriendelijke groeten, Mimi
Antwoord
Beste Mevrouw, meneer,
U bent ongerust over de hoogte van de PSA na 5 weken de operatie, omdat u verwacht had dat deze 0 zou zijn geweest. Gewoonlijk is dat ook zo, maar het kan soms zijn dat er bij de blaashals weefsel zit dat toch een heel klein beetje PSA produceert. Je kunt dat niet aantonen, en bij een aantal mannen blijft dat gewoon gelijk. Zeker omdat het weefselonderzoek bij u geruststellend was (radicale verwijdering). Het is dan, ondanks alle stress, toch een kwestie van afwachten om te bezien dat het PSA gelijk blijft, of zakt, zoals u is voorgesteld. Indien er echter drie maal achter elkaar een stijgende PSA waarde wordt waargenomen, en de PSA komt boven de 0.2 ng/ml, dan is er echt sprake van een terugkomen van de ziekte. Dat is bij u nog niet het geval. Mocht de PSA meer dan 0.3 worden, dan wordt een PSMA scan gemaakt op zoek naar de bron van de PSA.
De afwijking in uw botscan (was het werkelijk een botscan?) op de rib zien we ook wel eens bij zo'n PSMA scan, waarbij tegelijkertijd ook een CT gemaakt wordt. Het komt vaak voor dat juist een rib afwijking het gevolg is van een eerder ongeval, en niet van een uitzaaiing. De verdenking op het laatste wordt alleen groter als ook de PSA meestijgt.
Het is op dit moment niet mogelijk de onzekerheid weg te poetsen, en het is nodig geduld op te brengen wat betreft de PSA bepalingen die het meeste informatie geven. Ik hoop dat de uitleg u sterkt in deze lastige periode.
Vriendelijke groeten, Chris Bangma