Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Prostaat

15 januari 2021 om 19.09
271 x gelezen

Beste professor,

Bij prostaatkanker heb je vele behandelopties maar ook is de ziekte zeer heterogeen.Dat maakt behandeling niet eenvoudig,Verder zijn de beeldtechnieken redelijk beperkt.Het grote probleem zijn vaak de niet zichtbare micro metastasen.Nu pakt lutetium mits voldoende psma uitscheiding kleinere zichtbare tumoren aan.Actinum de niet zichtbare.Wij in Nederland hebben behandeling niet in pakket.Stel dat je het vermoeden hebt dat er micrometastasen zijn en zeer beperkte micrometastasen op pet psma scan(minder dan3) zichtbaar  zijn is er dan een argument om bij stijgend psa bijvoorbeeld lutetium met 5% actinum toe te dienen.De bijwerkingen zijn bekend vandaar deze combinatie.Ruw gezegd is het een bombardement vooraf ipv achteraf dwz aan het eind van de ziekte.De medicijnen wat een andere optie is zijn ook geen snoepjes en kosten veel geld.Kans is m.i zeer reeel dat je adt behoorlijk kan uitstellen en dat behandeling contant gezien goedkoper is.

Ed Pleijsier

.

Nb

Door geen vergoeding gaan vele buitenlandse klinieken dit aanbieden.je krijgt dus een vlucht van geld dat hier ook gebruikt kan worden.De kosten zijn nog aftrekbaar ook binnen eu.Ons solidariteitssysteem(voor iedereen gelijke zorg) is nobel maar de kostenbeheersing in de zorg ondergraaft dit weer.

 

 

Ed Pleijsier

Antwoord

Het antwoord is geplaatst door de kanker.nl infolijn namens Prof. Chris Bangma

Beste Mijnheer Pleijsier,

Dank voor uw overwegingen ten aanzien van het gebruik van radioactieve middelen voor behandeling van prostaakanker. Inderdaad kijken we in de Europese Unie tegen diverse gezondheidssystemen aan waarover de landen zelf de autonomie hebben. In Nederland is de bekostiging van de behandeling op advies van de Gezondheidsraad. Zij kijken zo goed mogelijk naar het kosten- en batenprofiel.. Dat is een lastige klus. Radionucleiden therapie heeft ook haar bijwerkingen.

Ons solidariteitssysteem heeft inderdaad landsgrenzen. Zou dat niet het geval zijn, dan zouden wij wellicht de financiële bronnen met nog meer mensen in Europa moeten delen. Op het niveau van gezondheidswerkers streven wij als urologen in de EU naar harmonisatie van bewezen goede behandelingen. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46